Direct naar artikelinhoud
NieuwsPolitiek

Kwart van de Vlamingen zou voor Vlaams Belang stemmen volgens nieuwe peiling

Tom Van Grieken, Bart De Wever en Conner Rousseau.Beeld rv

Een dik jaar voor de verkiezingen zou een kwart van de Vlamingen voor Vlaams Belang stemmen. Dat blijkt uit de nieuwe peiling van Het Laatste Nieuws, VTM NIEUWS, RTL en Le Soir. Cd&v heeft met 11,8 procent haar beste peiling in anderhalf jaar.

Al wekenlang wordt er in de Wetstraat gespannen uitgekeken naar de peiling, maar in feite is er weinig veranderd met de vorige peilingen. Vlaams Belang is opnieuw de grootste partij van Vlaanderen: de partij kan een kwart van de Vlamingen overtuigen en doet het zo significant beter dan haar verkiezingsresultaat van 18,7 procent. N-VA volgt met 21,6 procent, maar doet het slechter dan bij de verkiezingen van 2019 (25,5 procent).

Vooruit sluit met 15,5 procent de top drie af. Dat is significant beter dan hun verkiezingsresultaat (10,8 procent), maar een kleine daling vergeleken met de vorige twee peilingen. Voor cd&v is het de beste peiling in anderhalf jaar tijd: de christendemocraten scoren nu 11,8 procent, terwijl ze lang rond – en onder – de 10 procent schommelden. Dat resultaat is nog altijd slechter dan in mei 2019, toen ze al een historisch lage 14,2 procent haalden. Open Vld duikt weer onder de symbolische grens van 10 procent en kan slechts 9,2 procent van de kiezers overtuigen. Ook Groen verliest procentpunten en strandt op 7,4 procent. De ecologisten worden zo de kleinste partij, zelfs achter de communisten van PVDA die 8 procent haalt.

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau moet zijn kroon van populairste politicus van Vlaanderen afstaan aan Bart De Wever (N-VA): zo’n 16 procent voelt zich het best vertegenwoordigd door de N-VA-voorzitter, tegenover 14 procent voor Rousseau. VB-voorzitter Tom Van Grieken maakt het podium af. In Wallonië is PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw de populairste politicus (14 procent); in Brussel is premier De Croo met verre voorsprong de populairste politicus (17 procent).

Wallonië

Voor de PS is het met 25,5 procent de beste peiling in twee jaar en slechts een kleine daling tegenover hun verkiezingsresultaat van 26,1 procent. Voor MR is het de slechtste peiling sinds de verkiezingen, maar met 18,5 procent blijven de Franstalige liberalen er de tweede partij. De PTB volgt met 17,6 procent en doet het beter dan bij de verkiezingen (13,8 procent). Ook voor Ecolo is het de slechtste peiling sinds de verkiezingen: de groenen overtuigen maar 12,8 procent van de kiezers, tegenover 14,9 procent in mei 2019.

In Brussel is de MR nipt de allergrootste partij met 19,8 procent. De uiterst linkse PTB noteert met 19,4 procent haar beste peilingsresultaat ooit en doet het significant beter dan tijdens de verkiezingen (12,3 procent). De PS verliest weer wat terrein en strandt op 16,8 procent. Ecolo was in 2019 met 21,6 procent met voorsprong de winnaar in Brussel, maar kan nu nog maar 15,7 procent van de kiezers overtuigen.

De peiling werd tussen 20 en 27 maart 2023 door Ipsos online afgenomen bij 2.600 Belgen van 18 jaar en ouder. Het gaat over 1.000 Vlamingen, 1.000 Walen en 600 Brusselaars. De maximale foutenmarge bedraagt 3,1 procent in Vlaanderen, 3,1 procent in Wallonië en 4 procent in Brussel.