Apothekers helpen medicatieverbruik af te bouwen met gratis actieplan

Chronisch zieken, ouderen en andere patiënten die vijf of meer geneesmiddelen nemen kunnen gratis bij hun apotheker terecht voor advies rond hun verbruik. De apotheker bekijkt of de geneesmiddelen correct gebruikt worden en of er een mogelijkheid is het aantal geneesmiddelen te verminderen of vervangen. 

In België worden veel geneesmiddelen gebruikt. Wanneer er verschillende soorten door elkaar worden gebruikt, blijft de werking niet optimaal. Om de patiënten te begeleiden, kunnen ze vanaf vandaag gratis bij hun apotheker terecht om dit samen te bekijken. Het gaat dan over patiënten die vijf of meer geneesmiddelen nemen die worden terugbetaald door de ziekteverzekering. 

"Zo'n 300.000 patiënten nemen 5 of meer medicijnen in. Bij ouderen gebeuren 30 procent van de hospitalisaties door fout medicatiegebruik. Dat is vermijdbaar", benadrukt Koen Straetmans, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond. "42.000 van de opnames in ons land hebben als oorzaak medicatiegerelateerde problemen. Dat kost heel wat voor de ziekteverzekering, dus dat moeten we aanpakken."

Soms zien de mensen door de bomen het bos niet meer. Wij zetten alles op een rijtje en overlopen of de patiënt weet waarvoor alle medicatie dient

apotheker Nele Vleugels

"Geneesmiddelen te veel of slecht gebruiken, houdt ook een gezondheidsrisico in en kan leiden tot opnames in het ziekenhuis. De apotheker kan de eerste persoon zijn die je daarbij kan helpen", zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). "Zij hebben een goed overzicht en geven je gratis advies. Samen met jou stellen ze een actieplan op dat je met je arts kan bekijken." 

Actieplan

Op basis van een analyse van de geneesmiddelen en een gesprek met de patiënt, zal die apotheker een actieplan voorstellen. Mogelijk zal het aantal pillen verminderd kunnen worden of zullen bepaalde middelen vervangen worden. Allemaal zodat de geneesmiddelen beter werken en er minder neveneffecten optreden. 

"Wat 3 jaar geleden goede medicatie was voor de patiënt, moet misschien eens herbekeken worden", zegt Straetmans. "Patiënten praten met zoveel artsen en specialisten tegelijk, waardoor het overzicht voor de huisarts vaak zoek is. Daar kan de apotheker, die een goed zicht heeft op het hele medicatieverbruik, een grote hulp in zijn." 

Koen Straetmans, voorzitter van de Algemene Pharmaceutische Bond, vertelt in "De Ochtend" op Radio 1 over het belang van het juiste medicatieverbruik:

"Soms zien de mensen door de bomen het bos niet meer. Wij zetten alles op een rijtje en overlopen of de patiënt weet waarvoor alle medicatie dient. Ook bekijken we of het gebruik bekend is, of hij bepaalde nevenwerkingen heeft en of hij medicamenten op het juiste moment neemt", overloopt apotheker Nele Vleugels uit Linden. "We proberen daarop in te pikken en het voor hen gemakkelijker te maken." 

Vandenbroucke maakt 2,91 miljoen euro vrij om de apothekers te vergoeden voor deze nieuwe dienst. Per opgesteld actieplan krijgen zij 95 euro, de patiënt zelf hoeft niets te betalen. 

Belangrijker voor eerstelijnszorg

Eerder werden apothekers al ingeschakeld om mensen bij te staan bij het afbouwen van hun gebruik van slaapmiddelen. Deze nieuwe dienstverlening past ook in de visie om de apotheker een grotere rol te laten spelen in de eerstelijnszorg. 

De apothekers willen zich nog meer laten gelden in de eerstelijnszorg. "We zetten de laatste jaren al meer in op zorgtaken en werken goed complementair met andere zorgberoepen. We hopen op termijn ook griepvaccins te zetten. Daardoor zouden we een andere groep bereiken van mensen die nog geen huisarts hebben", klinkt het bij Straetmans. 

In de toekomst hopen apothekers ook te helpen bij de detectie van diabetes. "Veel patiënten die geen huisarts hebben waarvan wij kunnen inschatten dat ze vatbaar zijn voor diabetes, zouden wij kunnen screenen en doorsturen naar een arts. Maar dat is nog toekomstmuziek." 

Meest gelezen