Hoe vermijd je die lange, vezelige draden bij witte asperges als je ze klaarmaakt?
Liefhebbers kijken er het hele jaar naar uit: aspergeseizoen. Zo ook chef-kok Francesca Sterckx van restaurant Mistinguett in Aarschot. “Witte asperges zijn mijn favorieten”, vertelt ze. “Tenminste, als je geen lange, vezelige draden proeft tijdens het eten.” Hoe bereid je de witte asperges het best om dit te vermijden? En hoe smaken ze het lekkerst?
Seizoensgroente: asperges
• In het seizoen in april, mei en juni.
• Witte asperges blijven wit omdat ze in opgehoogde bedden groeien en geen licht te zien krijgen. Groene asperges groeien boven de grond en verkleuren door het zonlicht dat ze krijgen.
• Eet je de witte asperges niet meteen na het oogsten op, dan leg je ze best enkele uren in koud water. Wel niet langer dan 6 uur, anders kunnen ze zuur worden. Hierna zijn ze nog enkele dagen te bewaren in de koelkast.
• Was verse asperges niet, maar wikkel ze in een vochtige doek terwijl je ze bewaart in een koele kelder.
• Ze smaken zoeter dan groene asperges.
Bron: Velt vzw
Wie wil, kan het hele jaar door asperges eten. Ze worden voortdurend ingevoerd, bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika. Maar net zoals bij aardbeien is een witte asperge pas écht lekker als ze van Belgische bodem komt, vers uit volle grond. De heerlijk uitgesproken smaak van de asperges die nu in het seizoen zijn, is uniek voor onze regio. Asperges zijn niet voor niets een echte Vlaamse delicatesse. De plant gedijt enorm goed in de streek rond Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant, waar de zachte zandbodem de warmte goed kan vasthouden. Daardoor is het mogelijk om asperges van uitmuntende kwaliteit te telen.
De arbeidsintensieve teelt van asperges verklaart hun hoge prijs van zo'n 5 à 10 euro per halve kilo. Daarvoor krijg je wel uitmuntende kwaliteit in de plaats.
Die teelt is wel erg arbeidsintensief, wat meteen de verklaring is voor de hoge prijs. Naargelang het seizoen evolueert, betaal je tussen de 5 en 10 euro voor een halve kilo asperges. De aspergeplant wordt uitgezet in opgehoopte rijen aarde en zodra de asperges met hun kopje door de oppervlakte breken, moeten ze onmiddellijk met de hand uitgegraven en afgesneden worden. Wacht je te lang, dan zal de asperge paars of groen kleuren onder invloed van het licht. Bovendien komen er pas na vier jaar asperges aan de plant.
Van dik naar dun
Op de verpakking (of op het bordje met de prijs) staat meestal aangegeven welke dikte de asperges hebben. Die dikte wordt aangegeven met een letter.
• AAA: restaurantkwaliteit (2,8 tot 3,8 cm)
• AA: de meest gekochte variant (zo’n 2,5 cm)
• A: iets minder dikke asperges (16 tot 22 mm)
• B: dunne asperges (12 tot 16 mm)
• C: asperges voor in de soep (dunner dan 12 mm)
Goed schillen
Als jij elk jaar opnieuw uitkijkt naar het seizoen van witte asperges, ben je zeker niet alleen. Ook Francesca Stercks van Restaurant Mistinguett is grote fan. “En dat terwijl ik ze als kind totaal niet lustte”, lacht ze. “Nu ben ik zot van de smaak en kijk ik echt uit naar dit seizoen. Ik weet wel dat je ze het hele jaar door kan kopen, maar de ingevoerde asperges haal ik nooit in huis. Ik probeer zo lokaal mogelijk te werken met ingrediënten van hier.”
Het is héél belangrijk om asperges goed te schillen, anders krijg je lange, vezelige draden in je mond. Verschrikkelijk!
Haar eerste grote tip is alvast de asperges goéd schillen. “Wat mij mateloos kan storen, is wanneer asperges slecht geschild zijn. Dan krijg je lange, vezelige draden in je mond: verschrikkelijk! Dat geeft een bittere, onaangename smaak. Je hoeft ze dus zeker niet te zuinig te schillen, aangezien je de schillen nog verder gebruikt om een bouillon mee te maken voor de soep of een saus. Gebruik eerst een dunschiller en ga na het schillen nog eens met je vinger langs de volledige asperge, dan voel je meteen wanneer je een stukje hebt overgeslagen.”
“Het is trouwens van cruciaal belang om asperges zo vers mogelijk te verwerken. Ze worden snel slap en de schil wordt taaier, waardoor je ze nog maar heel moeilijk geschild krijgt. Heb je te veel asperges in huis gehaald? Bewaar ze dan enkele dagen ongeschild in een vochtige handdoek in de koelkast. Je kan ze ook perfect invriezen na het schillen.”
Perfect gegaard
Francesca gebruikt niet enkel de schillen, maar ook de onderste harde stukken om een bouillon te trekken. “Je kan die onderkanten van de asperges makkelijk zelf afbreken: de breuk ontstaat vanzelf tussen het harde en het zachte deel. Breken is eigenlijk zelfs beter dan snijden. Breng de schillen en harde onderkanten aan de kook in licht gezouten water en laat een half uurtje pruttelen. Daarna kan je de vloeistof zeven. Gebruik deze bouillon wanneer je bijvoorbeeld aspergesoep maakt. Of je kan de asperges garen in de bouillon. De smaak zal er enkel door verbeteren en nog intenser worden.”
Asperges combineer je best niet met ingrediënten met een uitgesproken smaak, zoals paprika, knoflook, basilicum, munt of blauwschimmelkazen.
Als je je afvraagt hoelang asperges moeten koken om perfect gaar te zijn, heeft Francesca een goede tip. “Je kan asperges stomen, bakken of koken. Zelf zet ik ze altijd op in koud, gezouten water en breng ze zo aan de kook. Daarna zet ik het vuur meteen af en laat ik ze nog verder garen in het kookvocht. Als ik ze nodig heb, bak ik ze eerst kort aan in boter.”
“Je kan asperges trouwens goed combineren met andere ingrediënten zoals boter, erwten, spek, zalm, rookworst, parmaham, parmezaan, morilles en citroen. Minder geslaagd zijn ingrediënten die heel uitgesproken zijn van smaak zoals paprika, tomaat, knoflook, basilicum, munt en blauwschimmelkazen. De asperges smaken op zichzelf al sterk genoeg af. Mijn favoriet recept? Met spekjes, croutons en botersaus. Een hemelse combinatie.”
Recept: asperges met spek, croutons en botersaus
Ingrediënten voor 4 personen
• 1 kilo witte asperges
• 200 g spekblokjes
• enkele sneetjes brood, in blokjes gesneden
• ± 100 g ijskoude roomboter, in blokjes
• peper en zout
Zo maak je het
1. Schil de witte asperges en verwijder de harde onderkanten door ze af te breken. Bewaar de asperges onder een vochtige keukenhanddoek. Kook de schillen en harde onderkanten 30 minuten in 1,5 tot 2 liter licht gezouten water. Zeef de vloeistof. Kook hierin de witte asperges beetgaar. Laat ze even uitlekken en hou ze warm.
2. Bak de spekblokjes krokant en laat ze uitlekken op keukenpapier.
3. Bak de croutons goudbruin in een beetje van de boter en laat eveneens uitlekken op keukenpapier.
4. Giet in een steelpan een klein bodempje van het aspergekookvocht en breng lichtjes aan de kook. Voeg hier de rest van de blokjes boter aan toe. Roer tot de boter is gesmolten en je een lichte binding krijgt. Breng op smaak met peper en zout.
5. Verdeel de asperges over de borden. Overgiet met de botersaus. Werk af met de spekjes en de croutons.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe kan je op een simpele manier groenten en fruit langer eetbaar houden om te besparen? Professor deelt 6 tips die iédereen kan toepassen
-
PREMIUM
‘Groenten zijn gezonder dan fruit’ en ‘seizoensgroenten zijn altijd goedkoper’: welke 6 mythes over groenten zijn waar?
Iedere dag hoor je wel een voedingsexpert verkondigen dat we voldoende groenten moeten eten. Maar is de ene soort gezonder dan de andere? Vermijd je beter groenten uit de diepvries, en krijg je van spinazie effectief meer spierballen? Een voedingsprofessor, diëtist en landbouweconoom scheiden zes feiten van fabels. “Het is een foute redenering dat seizoensgroenten altijd goedkoper zijn.” -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
-
Independer
Alarmsysteem in je woning? Vraag dan korting aan je verzekeraar
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
In ‘Alles moet weg’ op VTM2 hoor je de harten van vintage bierliefhebbers breken als geopperd wordt om Orval uit 2016 weg te gieten. Maar is dit bier zo lang na datum nog wel lekker? Hoelang kun je bier eigenlijk bewaren? En welke gaan langer mee dan je denkt? Van een simpele pils tot een tripel: HLN-biersommelier Sofie Vanrafelghem neemt elf bierstijlen onder de loep en tipt de beste bewaartijd: “Het is grote nonsens dat deze blonde bieren beter worden met de jaren.” -
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
Een feestdag geeft recht op een betaalde vakantiedag, maar toch ligt het land niet plat: je kan nog steeds medische hulp krijgen, de politie staat paraat en ook op restaurant of café gaan behoort tot de mogelijkheden. Niet iedereen legt het werk dus neer. Mag jouw baas vragen om op een feestdag te werken, of kan hij/zij je daar zelfs toe verplichten? En krijg je dan een bijkomende financiële tegemoetkoming? Jobat.be zet je rechten en plichten op een rij nu mei - de maand met de meeste feestdagen - voor de deur staat. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
PREMIUM
Welke feta is het lekkerst? Kaasmeester proeft 10 soorten en deelt een 9 op 10 uit: “Iets duurder, maar ook beter van smaak"
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
SOS Piet XL stoomt je vanaf vanavond klaar voor het barbecueseizoen: “Zo maak je perfect gelakte ribbetjes!”
Vanaf zondag 28 april trekt HLN-chef Piet Huysentruyt op pad door Vlaanderen in een speciaal barbecueseizoen van SOS Piet XL. “Wat hebben we geleerd vandaag", klinkt standaard na zijn tips waarmee hij ieders kookproblemen oplost. Deze keer gaat hij kijken hoé je die perfecte zoutkorst op je dorade krijgt, of een heerlijk varkenshaasje op de grill bakt.Dorade in zoutkorst, veel te zout en veel te papperig. Vanboven niet helemaal hard geworden zoals het moet. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?