© NASA

NASA stelt bemanning Artemis II voor: deze drie mannen en een vrouw zullen in 2024 rond de maan vliegen

Drie astronauten uit de VS en een uit Canada zullen eind 2024 naar en rond de maan reizen tijdens de maanmissie Artemis II. De Amerikaanse missieleider Reid Wiseman (47) zal samen met zijn landgenoten Victor Glover (46) en Christina Koch (44) en de Canadese astronaut Jeremy Hansen (47) rond de maan vliegen. Ten vroegste in 2026 hoopt men opnieuw astronauten, onder wie voor het eerst ook een vrouw, op de maan te laten landen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft de vier bemanningsleden van de maanmissie Artemis II voorgesteld. Drie Amerikanen en een Canadees zullen in het najaar van 2024 naar en in een ruime lus rond de maan vliegen. Nooit eerder zal een mens zo ver reizen in het zonnestelsel.

"De missie Artemis II is de volgende stap in het grote doel om naar Mars te reizen", zei missieleider Reid Wiseman op de persconferentie. De 47-jarige Amerikaanse astronaut zal samen met zijn landgenoten Victor Glover en Christina Koch en de Canadese astronaut Jeremy Hansen Artemis II bemannen.

De zwarte Amerikaan Victor Glover is de piloot van de missie. Koch en Hansen zijn "specialisten". De lancering van Artemis II wordt gepland voor november 2024. De komende maanden zullen de vier astronauten klaargestoomd worden om de missie een succes te maken.

BEKIJK - De bemanning voor de volgende maanmissie werd voorgesteld door de NASA:

Videospeler inladen...

Orion

Eind vorig jaar heeft NASA tijdens de missie Artemis I een onbemande test gedaan met de ruimtecapsule Orion. Na een reis van meer dan 2 miljoen kilometer landde de capsule in de Stille Oceaan voor de kust van Mexico.

Het ruimteschip Orion werd op 16 november gelanceerd door de nieuwe maanraket van NASA, de SLS (Space Launch System), die voor de allereerste keer de lucht in ging. Het is momenteel de meest krachtige raket die er bestaat.

Orion heeft toen twee scheervluchten gemaakt tot op 130 kilometer van de maan en kon ook detailfoto's maken van het oppervlak. Het ruimtetuig is ook een heel stuk voorbij de maan gevlogen, tot op 430.000 kilometer afstand van de aarde. Veel verder dan de Apollomissies in de jaren 60 en 70 en een record voor een ruimtetuig dat astronauten kan vervoeren.

Het is nu de bedoeling dat de vier astronauten die vandaag zijn voorgesteld, ongeveer dezelfde ruimtereis zullen ondernemen.

Wie zijn de bemanningsleden Artemis II?

  • Reid Wiseman (47) is de missieleider van Artemis II. Hij is een gedecoreerde gevechtspiloot en testpiloot die in 2009 voor het eerst als astronaut geselecteerd werd door NASA. In 2014 maakte hij zijn eerste ruimtevlucht naar het internationaal ruimtestation ISS. Hij maakte toen twee ruimtewandelingen.
  • Victor Glover (46) is een voormalige piloot uit het Amerikaanse leger die in 2021 zijn eerste ruimtevlucht heeft gemaakt. Hij is de piloot van Artemis II. In 2021 bracht hij zes maanden in het internationaal ruimtestation ISS door. Hij maakte vier ruimtewandelingen.
  • Christina Koch (44) is een ervaren astronaut. Ze is de vrouw die de langste ruimtevlucht ooit heeft ondernomen, met in totaal 328 dagen in de ruimte.  Ze maakte zes ruimtewandelingen. Koch heeft als ingenieur geholpen bij de ontwikkeling van wetenschappelijke instrumenten voor verschillende NASA-missies.
  • Jeremy Hansen (47) uit Canada begon zijn carrière als piloot bij het Canadese leger. Bijna 14 jaar geleden werd Hansen geselecteerd als astronaut, maar Artemis II wordt zijn eerste ruimtevlucht.
Christina Koch
Victor Glover
(NASA/Bill Ingalls) For copyright and restrictions refer to - http://www.nasa.gov/multimedia/guidelines/index.html

Meest gelezen