Het meisje werd door de moeder uit een raam van het CKG Kinderland aangegeven aan de vader en uiteindelijk sloegen ze ongemerkt op de vlucht.© Joren De Weerdt

Koppel staat terecht voor ontvoering dochtertje uit instelling: “Ik wil haar gewoon dicht bij me hebben”

Berlaar -

Een 42-jarige vrouw uit Antwerpen en haar Algerijnse man stonden in Mechelen voor de correctionele rechtbank voor de ontvoering van hun dochtertje uit de instelling CKG Kinderland in Berlaar. Het kind was daar geplaatst omdat er sprake was van intrafamiliaal geweld in het gezin. Pas drie maanden na de ontvoering kon het kind en een van de ouders in de buurt van Marseille worden aangetroffen. Net op het moment dat ze richting Algerije zouden vertrekken.

Theo Derkinderen

De jeugdrechter had het dochtertje van het koppel geplaatst in het CKG Kinderland in Berlaar als voorzorgsmaatregel omdat er in het verleden al meldingen waren van intrafamiliaal geweld. Vader J.E. was daarvoor zelfs al voor de rechtbank moeten verschijnen. Eind juni van vorig jaar stapten vader J. en moeder K. naar het CKG om hun dochtertje te gaan bezoeken. Maar al snel bleken vader, moeder en kind uit het gebouw verdwenen te zijn. “Quasi onmiddellijk werd duidelijk dat de vrouw het kind door het raam had aangegeven aan de vader en dat ze samen zijn vertrokken”, zei openbaar aanklager Nele Poelmans. “Omdat meneer afkomstig was uit Algerije werd er onmiddellijk rekening gehouden met een ontvoering naar dat land. Uiteindelijk bleken de ouders en het kind zich op te houden in de buurt van het Franse Marseille. Maandenlang bleef het stil en konden ze niet getraceerd worden. Wel belde een van de ouders anderhalve maand later naar een instelling met de vraag hoe ze hun kindergeld zouden kunnen ontvangen.”

Boot

Het was uiteindelijk op 8 oktober dat de Franse politie een van de ouders en het kind kon aantreffen op het moment dat ze van plan waren om met de boot richting Algerije te reizen. De andere ouder zou op dat ogenblik in een kraakpand in Antwerpen hebben verbleven.

“Wij tillen er als parket heel zwaar aan dat de maatregel van de jeugdrechter naast zich werd neergelegd en dat het kindje zonder toestemming uit het CKG Kinderland werd meegenomen”, klonk het nog. Tegen vader J.E. werd 30 maanden cel geëist, tegen moeder K.G. twee jaar cel, eventueel met probatie-uitstel.

Familie in Marseille

Advocaat Jasper Decolvenaer verdedigde vader J. “Mijn cliënt blijft erbij dat hij zijn dochtertje te weinig kon zien. Hij wou haar meer zien en dan heeft hij het besluit genomen om haar in de instelling te gaan ophalen”, reageerde de raadsman. “De man vertelde me dat hij niet wist dat zoiets niet mocht. Dat hij richting Marseille trok, was volgens hem ook logisch omdat hij er vrij veel familie heeft wonen. Hij wou dat zijn familie zijn dochtertje leerde kennen.”

De vader, die zelf niet aanwezig was op het proces, zit ondertussen al zes maanden in voorhechtenis. De verdediging vroeg om geen extra effectieve celstraf op te leggen.

Enorm gemis

Moeder K.G. vroeg dan weer om haar de probatie-opschorting op te leggen. “Het was de man die aan de instelling in Berlaar was gaan rondkijken hoe hij zou kunnen ontkomen zonder gezien te worden en hij heeft zijn echtgenote na aandringen kunnen overtuigen om mee te doen en het kind aan te geven”, pikte advocaat Bart Vanmarcke in namens de moeder.

De vrouw nam zelf ook het woord tijdens het proces. “Ik mis mijn dochtertje enorm. Het liefste van al zou ik haar gewoon bij me hebben. Ik begrijp ook totaal niet waarom de jeugdrechter haar destijds in de instelling heeft geplaatst”, vertelde ze zelf.

De rechtbank velt een vonnis op 3 mei in de zaak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen