Belgen noemen nieuwe platworm naar David Attenborough

Belgische onderzoekers hebben samen met hun Tsjechische en Oostenrijkse collega's een nieuwe wormsoort naar de wereldberoemde natuurdocumentairemaker Sir David Attenborough genoemd. Dat meldt het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika.
XPOSUREPHOTOS.COM

De onderzoekers ontdekten in het Tanganyikameer, het oudste en diepste meer van Afrika, twee nieuwe soorten platwormen. Eén soort krijgt nu de naam "Cichlidogyrus attenboroughi", zo staat in het vakblad Parasitas & Vectors.

De soort wordt zo genoemd naar Sir David Attenborough, een Britse bioloog en documentairemaker. Hij is vooral bekend van zijn natuurprogramma's voor de BBC, zoals de "Life"-series, "Planet earth" en "Frozen planet".

"Kleinste organisme die zijn naam draagt"

De onderzoekers wilden Attenborough met de nieuwe wormensoort vooral bedanken voor de inspiratie die de man aan vele mensen gaf om de natuur en de biodiversiteit te bestuderen en te beschermen.

"Er zijn al heel wat plant- en diersoorten naar Attenborough genoemd, maar dit is de eerste platworm en waarschijnlijk ook het kleinste organisme dat zijn naam draagt", zegt de jonge Tsjechische parasitologe Nikol Kmentová, die momenteel op studieverblijf is in het Afrikamuseum in Tervuren.

Bovendien is de "Cichlidogyrus attenboroughi"  niet zomaar een worm. "De wormen zijn indrukwekkende voorbeelden van waar evolutie tot in staat is", aldus de Oostenrijkse bioloog Stephan Koblmüller. De beestjes parasiteren hun leven lang op de kieuwen van diepwatervissen van het meer.

België heeft trouwens een lange traditie in onderzoek op het Tanganyikameer, vaak in samenwerking met lokale partners. "Door de parasitaire fauna van het meer te bestuderen, willen we aantonen dat dit oude ecosysteem, naast de rijke diversiteit aan vissen, ook een nog grotere diversiteit bevat die men niet kan zien met het blote oog", zegt Maarten Vanhove, die de studie superviseerde.

Meest gelezen