Chinese expansiedrift? Russische en Indiase plaatsen krijgen Chinese naam

Wil jij op de hoogte blijven van de recentste ontwikkelingen en analyses uit het up-and-coming werelddeel Azië? Dat kan via de tweewekelijkse nieuwsbrief van Azië-expert Dylan Vynck. Schrijf je in via deze link!

China lijkt zijn territoriale ambities kracht bij te zetten door plaatsen in buurlanden te vertalen naar het Chinees. In het Himalayagebergte eist China zelfs een heel gebied op.

Waarom is dit belangrijk?

China stelt zich in Oost-Azië langs zijn grenzen steeds assertiever op. Hoe meer macht het land verwerft, hoe meer het die ook wil uitdragen. Eerder eiste de grootmacht al het zeggenschap op over de Senkaku-eilanden (ook geclaimd door Japan), de Zuid-Chinese Zee (waardoor er onenigheid ontstaat met Zuidoost-Aziatische staten), aast het op Taiwan en af en toe laaien er grensconflicten met India op. Het zijn allemaal kleine signalen die erop wijzen dat China minder voorzichtig wordt in zijn territoriale, expansieve ambities en zich agressiever durft op te stellen.

In het nieuws: China heeft de soevereiniteit van Arunachal Pradesh, een Indiase deelstaat, opgeëist en hernoemde enkele plaatsen in het Chinees.

  • Dinsdag vertelde een woordvoerder van het Chinese Ministerie voor Buitenlandse Zaken dat Zangan (de Chinese benaming voor Arunachal Pradesh) als gebied van Zuid-Tibet onderdeel uitmaakt van het Chinese territorium.
  • India verwierp die eenzijdige claim en zei dat de deelstaat altijd een integraal deel van India blijft. Dat schrijft The Economic Times.
    • In 2020 kwam het tot enkele schermutselingen tussen Chinese en Indiase soldaten het grensgebied van de Indiase regio Ladakh . Daarbij stierven 24 militairen.
  • Om de claim bij te zetten, deelde China elf plaatsnamen van de Indiase deelstaat in Chinese tekens.

Ook in Rusland

Opvallend: China daagde in februari eveneens Rusland uit door acht Russische plaatsen langs de grens te veranderen naar het Chinees. Dat valt te lezen in de Kyivpost.

  • Tot die acht plaatsen behoren zes steden, een eiland en een berg. Het gaat om gebieden die de Sovjet-Unie aan het einde van de Tweede Wereldoorlog innam toen Japan het nog bezette, na China te zijn binnengevallen.
    • Een van die steden is Vladivostok, de huidige thuishaven van de Russische Pacifische zeevloot. Beijing staat erop dat de voormalige naam Haishenwai opnieuw in gebruik raakt.
  • China stond toe op bepaalde kaarten dat de plaatsen in het Chinees gepubliceerd worden. Ook columnisten mogen de Chinese namen hanteren om duidelijk te maken aan het volk hoe China in het verleden grondgebied verloor aan imperiale grootmachten.
  • Rusland heeft hier alsnog niet op gereageerd, maar aangezien Rusland en China een hecht partnerschap delen, leidt dit niet tot ongenoegen.

(nd)

Meer