De universiteit van Oxford© Shutterstock

Bijna helft minder studenten naar VK dan voor corona

Het aantal studenten dat op uitwisseling trekt naar het Verenigd Koninkrijk ligt 44 procent lager dan voor de brexit. Dat blijkt uit cijfers van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). In het academiejaar 2018-2019 staken nog 770 studenten het Kanaal over. In 2021-2022 waren dat er slechts 436.

jvh
Bron: BELGA

Na de Brexit heerste onzekerheid over de verdere deelname van het Verenigd Koninkrijk aan het uitwisselingsprogramma Erasmus+. De Britse regering kondigde uiteindelijk aan dat het land niet langer zou deelnemen. Studenten uit de EU kunnen sindsdien niet langer genieten van een verminderd tarief en moeten soms tot 20.000 pond betalen.

Britse studenten die in Vlaanderen komen studeren, moeten minder betalen. Dat vindt Vlaams Parlementslid Brecht Warnez (CD&V) oneerlijk. “De minister moet dringend in overleg treden met zijn Britse collega”, zegt hij. “Er is een onevenwicht als Britse studenten profiteren van ons betaalbaar onderwijs, terwijl onze studenten tienduizenden euro’s moeten neertellen voor onderwijs aan hun universiteiten.”

Uit de cijfers blijkt dat vooral de hogeschoolstudenten minder naar het VK trekken. Bij de universiteitsstudenten bleef de daling beperkt tot 6 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer