Duizenden Afghanen probeerden de Amerikaanse luchtmachtbasis in Kaboel te bereiken tijdens die laatste chaotische dagen.© EPA-EFE

Witte Huis verdedigt chaotische terugtrekking uit Afghanistan: “Beperkt door voorwaarden van vorige president”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdag de geheime documenten over de terugtrekking uit Afghanistan overhandigd aan het Congres. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Biden gaf ook een document vrij waarin wordt samengevat hoe de terugtrekking werd gepland en uitgevoerd, met als conclusie dat er geen ander scenario mogelijk was, tenzij een versterkte en permanente Amerikaanse militaire macht in het land om te strijden tegen de taliban.

jvh
Bron: Belga

De schuld van de terugtrekking, die alom als een mislukking wordt gezien, wordt vooral gelegd bij Donald Trump, de voorganger van Biden. Die werd “ernstig beperkt” in zijn beslissing over hoe hij de terugtrekking kon organiseren door de voorwaarden die Trump had gecreëerd, klinkt het in het twaalf pagina’s tellende rapport van verschillende veiligheidsdiensten.

Toen Biden aantrad, bevonden de taliban zich in hun sterkste militaire positie sinds 2001, aldus het rapport. Tegelijkertijd waren er slechts 2.500 Amerikaanse troepen in Afghanistan, minder dan op eender welk moment in diezelfde periode.

© AFP

Strak tijdsschema

Met een verwijzing naar Trump wordt verder aangestipt dat de VS de taliban in februari 2020 beloofd hadden om zich tegen mei 2021 uit Afghanistan terug te trekken. In ruil daarvoor stemden de taliban ermee in geen Amerikaanse troepen meer aan te vallen. Biden werd bijgevolg geconfronteerd met een strak tijdsschema, aldus het rapport. Anders zouden de taliban de VS en geallieerde eenheden hebben aangevallen.

Biden kondigde in april 2021 aan dat alle Amerikaanse soldaten uiterlijk tegen 11 september en zonder voorwaarden uit Afghanistan teruggetrokken zouden zijn. In juli vervroegde Biden de datum naar 31 augustus. Maar op 15 augustus hadden de taliban de Afghaanse hoofdstad Kaboel al veroverd.

© EPA-EFE

Chaos

De laatste Amerikaanse soldaten verlieten Afghanistan eind augustus 2021. Dat ging gepaard met waanzinnige beelden van tienduizenden Afghanen die wanhopig de Amerikaanse luchtmachtbasis in Kaboel probeerden te bereiken, ouders die hun kinderen in de armen van Amerikaanse soldaten duwden, en – na de bestorming van de basis in de laatste uren – honderden mannen die zich vastklampten aan de laatste vertrekkende vliegtuigen.

Midden in de evacuatiemissie werden bovendien tientallen Afghanen en dertien Amerikaanse troepen gedood bij een terroristische aanslag buiten de luchthaven van Kaboel. Biden kreeg dan ook veel kritiek na de terugtrekking. Volgens het rapport werden er lessen getrokken uit de terugtrekking. Sindsdien is er een voorkeur voor een snellere terugtrekking als de veiligheidssituatie ter plaatse verslechtert, klinkt het.

© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer