KIM VAN DAM

Knokke-Heist wil dat inwoners dezelfde zonnepanelen leggen: "Kies voor dezelfde soort als jouw buurman"

Knokke-Heist wil dat haar inwoners en tweedeverblijvers zoveel mogelijk dezelfde zonnepanelen leggen. Volgens de gemeente hebben de zonnepanelen niet alleen een economische en ecologische, maar ook een esthetische rol. "Maar we kunnen onze inwoners niet verplichten."

Knokke-Heist wil dat de inwoners en tweedeverblijvers zoveel mogelijk dezelfde zonnepanelen leggen. Sommige panelen zijn grijs, zwart of blauw en die verschillende soorten in dezelfde straat vindt het gemeentebestuur niet mooi. "Als uw buurman een bepaalde kleur liggen heeft, kies dan voor dezelfde soort panelen", vraagt het gemeentebestuur.

"Onze gemeente staat bekend voor haar witte huizen met oranje daken", vertelt waarnemend burgemeester Kris Demeyere (Gemeentebelangen). "Daarom willen we die oranje daken niet vol leggen met verschillende soorten. Om een wildgroei tegen te gaan, adviseren wij om de rechthoekige, matzwarte te kiezen. Daarmee proberen we te vermijden dat het een kakofonie zal worden. We vragen gewoon om er bij stil te staan, maar verplichten niemand."

BEKIJK - "Hou het proper, dat het niet een bombastisch geheel wordt", zegt burgemeester Demeyere:

Videospeler inladen...

Witte huizen met oranje daken

"We willen dat mensen bewuster gaan nadenken over hun zonnepanelen", gaat Demeyere verder, "niet alleen over hun kleur, maar ook over wat de opties zijn. Daarom organiseren we ook een infoavond, waar alle inwoners en tweedeverblijvers op zijn uitgenodigd."

Vorige week kwam het gemeentebestuur nog met een verbod op verhuurborden op het gelijkvloers.

Meest gelezen