Wordt nieuwbouw over enkele jaren onbetaalbaar?

De betaalbaarheid van een koopwoning staat onder druk door de hogere hypotheekrente, maar dat belet niet dat de prijzen voor nieuwbouw blijven stijgen. Experts waarschuwen voor verdere prijsstijgingen op middellange termijn als er niet genoeg nieuwbouwprojecten bijkomen.

Waarom is dit belangrijk?

Er zou wel eens een vastgoedmarkt in twee richtingen kunnen ontstaan, met stijgende prijzen voor energie-efficiënte nieuwbouw en dalende prijzen voor slecht geïsoleerde bestaande woningen.

Vooraf: Uit de nieuwbouwbarometer van de vastgoedspelers Matexi en Realo bleek vorige week dat de prijzen voor nieuwbouwhuizen en -appartementen vrij algemeen blijven stijgen.

  • Dat is in tegenstelling tot de markt voor bestaande woningen, die aan het afkoelen is.
  • De prijsstijgingen doen vermoeden dat de vraag naar nieuwbouw hoog blijft, onder meer omwille van hun energiezuinigheid. Maar experts wijzen ook naar de aanbodkant: het aantal nieuwe projecten is relatief beperkt.
Bron: n
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer