Ambigu Egypte lijkt nu toch kant te kiezen: gelekte Pentagon-documenten duiden op wapenleveringen aan Rusland

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Defensie, spionage of de oorlog in Oekraïne? Defensiejournalist Kasper Goossens stuurt ze wekelijks recht naar jouw mailbox. Interesse? Schrijf je via deze link in!


Egypte zou bereid zijn raketmunitie te produceren voor levering aan Rusland. Dat blijkt uit de documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten die afgelopen week lekten. De deal is opvallend, aangezien Egypte bekend staat als een trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten.

Waarom is dit belangrijk?

Vrijdag maakte The New York Times bekend dat verschillende documenten van de Amerikaanse inlichtingendiensten uitvoerig werden verspreid via sociale media. Daarin stond heel wat informatie over de oorlog in Oekraïne, en het langverwachte Oekraïense tegenoffensief. Ook bevatten de documenten gevoelige informatie over Amerikaanse bondgenoten, zoals Israël of Zuid-Korea.

Gebaseerd op niet-betrokkenheid

In het nieuws: De Egyptische president Abdel Fatah El-Sisi gaf opdracht om 40.000 raketten te produceren voor Rusland.

  • Volgens het geheime document had El-Sisi verschillende ontmoetingen met vooraanstaande officiers van het Egyptische leger, en kwam daarin de levering van munitie aan Rusland ter sprake. De president wou de productie en levering geheim houden, “om problemen met het Westen te vermijden”.
  • Navraag van The Washington Post bij Ahmed Abu Zeid, de woordvoerder van het Egyptische ministerie van Buitenlandse Zaken, leert weinig: “De positie van Egypte is sinds het begin van het conflict in Oekraïne gebaseerd op niet-betrokkenheid in deze crisis, en wil een gelijke afstand bewaren tot beide kanten.”
  • Voorlopig is niet bekend of de levering in de planningsfase is blijven steken, of ook daadwerkelijk werd uitgevoerd. Een Amerikaanse overheidsfunctionaris liet aan de Amerikaanse krant weten dat er geen bewijzen zijn dat het plan al in werking trad. In het document staat niet vermeld waarom Rusland Egyptische raketten wil. Wel staat te lezen dat Sisi de productie voor Sakr 45-raketten wil opschalen. Deze munitie is geschikt voor BM-21 Grad-raketsystemen, die door Rusland worden gebruikt. Bekend is alvast dat de Russische munitievoorraden slinken, en de eigen industrie het tempo van de oorlog niet kan volgen.

De situatie: Kiest Egypte nu partij voor Rusland? Tot nu toe was het land een van de beste bondgenoten van de VS.

Steun van Uncle Sam

Onderliggend: Egypte is niet enkel een van de belangrijkste landen van het Afrikaanse continent; met zijn ligging aan het Suezkanaal is het van strategisch cruciaal belang voor de wereldeconomie. Zowel de VS als Rusland aast dan ook op een nauwere samenwerking met Egypte.

  • Sinds 1979 leverden de VS al voor 51 miljard dollar aan militaire steun aan Egypte; zo’n 1,3 miljard per jaar. Enkel Israël krijgt meer steun van Uncle Sam. De Egyptische paracommando’s en speciale eenheden vechten bijna uitsluitend met Amerikaans materiaal, waaronder M4- en SIG Sauer-geweren. De landmacht beschikt over meer dan duizend Amerikaanse M1 Abrams-tanks en bijna 3.000 M113-troepenverplaatsers.
  • Nu bekend raakt dat Egypte desondanks toch munitie zou gaan leveren aan Rusland, gaan in de VS stemmen op om de steun aan het land af te bouwen. “Als het klopt dat Sisi in het geniep raketten bouwt voor Rusland, moeten we serieus nadenken over onze relatiestatus”, zo citeert The Washington Post de Democratische senator Chris Murphy. De militaire steun zomaar intrekken kan echter ook gevaarlijk zijn: zo krijgt Rusland vrij spel om zijn invloed in het Afrikaanse land uit te breiden. Met het Suezkanaal als voornaamste troef, en zijn ligging vlakbij die andere grote Amerikaanse bondgenoot, Israël, lijkt dit voor de VS geen wenselijk scenario.

(evb)

Meer