Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Kort voor aankomst Amerikaanse president Biden in Noord-Ierland vindt politie pijpbommen op begraafplaats

De politie in Noord-Ierland heeft vier vermoedelijke pijpbommen gevonden op een begraafplaats in Creggan bij de stad Londonderry. De bommen werden onschadelijk gemaakt. De ontdekking komt op de dag dat de Amerikaanse president Joe Biden arriveert in Noord-Ierland.

In Noord-Ierland werd de politie bij het uitkammen van de begraafplaats in Creggan met stenen, flessen en molotovcocktails bekogeld. De politie riep op tot kalmte.

De gevonden geïmproviseerde bommen werden onschadelijk gemaakt. Ze werden meegenomen voor verder onderzoek. De Noord-Ierse assistent-korpschef Bobby Singleton had het in een verklaring over een "sinistere en zorgwekkende ontwikkeling".

Prioriteit Biden is "bewaren van vrede"

De Amerikaanse president is inmiddels onderweg naar Noord-Ierland, hij komt later op de avond aan. Biden zal onder meer stilstaan bij het vredesakkoord dat een kwarteeuw geleden werd gesloten.
 
Het Goedevrijdagakkoord betekende een einde aan de bloedige strijd tussen katholieke republikeinen en protestantse unionisten over de toekomst van dit deel van het Verenigd Koninkrijk. Toen Biden op het vliegtuig richting Noord-Ierland stapte, zei hij dat de hoogste prioriteit van zijn bezoek zal liggen bij "het bewaren van de vrede".

Politie extra alert

De Noord-Ierse politie was ook gisteren extra alert. De ondertekening van het akkoord was namelijk exact 25 jaar geleden. Bovendien was het paasmaandag, de dag dat de republikeinen traditioneel de opstand tegen de Britten in 1916 herdenken met een parade.

In de buurt van de plek waar de pijpbommen eerder vandaag werden gevonden, was het ook gisteren onrustig. Gemaskerde mannen vielen een politievoertuig aan met benzinebommen en andere voorwerpen. Er vielen geen slachtoffers.

Meest gelezen