Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Voorlopig geen verbod op de abortuspil in de VS, wel strengere regels

Er komt voorlopig dan toch geen verbod op de abortusmedicatie mifepriston in de Verenigde Staten. Na tegenstrijdige uitspraken van twee verschillende federale rechters, heeft het hof van beroep in New Orleans beslist dat de pil voorlopig nog beschikbaar blijft, totdat de volledige zaak in hoger beroep is behandeld. 

Het hof van beroep in New Orleans heeft beslist dat de abortuspil mifepriston voorlopig nog beschikbaar blijft in de Verenigde Staten totdat de volledige zaak in hoger beroep is behandeld. Mifepriston wordt gebruikt samen met misoprostol om een zwangerschap te beëindigen. 

Er gelden voorlopig wel strengere regels dan voordien. Mifepriston mag nu gebruikt worden in de eerste zeven weken van de zwangerschap, in plaats van in de eerste tien weken. De abortuspil mag ook enkel worden afgegeven door een arts, en kan dus niet meer via post worden verzonden.

Hoe werkt de abortuspil?
Mifepriston
 remt de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Het wordt in combinatie met misoprostol gebruikt om een ongewenste zwangerschap te onderbreken in de eerste tien weken na conceptie. Misoprostol kan ook zonder mifepriston worden gebruikt, maar is dan veel minder effectief.

De abortuspil is al sinds 2000 goedgekeurd in de VS. De medicatie wordt door medische experts als veilig en effectief beschouwd en werd in 2020 bij meer dan de helft van de abortussen in de Verenigde Staten gebruikt. De opschorting zal naar schatting 500.000 vrouwen per jaar treffen die hun toevlucht nemen tot de abortuspil.

Verwarring

Met de beslissing van de rechtbank in New Orleans komt er een einde aan de onduidelijkheid over de toegang van de abortusmedicatie, nadat twee federale rechters tegenstrijdige uitspraken hadden gedaan over de pil. 

Rechter Matthew Kacsmaryk in de Amerikaanse staat Texas schorste vorige week de vergunning die de geneesmiddelenwaakhond FDA in 2000 al gaf aan mifepriston, tegen de wetenschappelijke consensus in. De rechter oordeelde dat er te weinig rekening werd gehouden met de gezondheidsrisico's. Een schorsing zou volgens de FDA "ernstige schade toebrengen, vooral zij voor wie mifepriston een medische of praktische noodzaak is".

Bijna op hetzelfde moment als het vonnis in Texas, velde een federale rechter in Washington een tegengesteld oordeel. Thomas Rice oordeelde dat mifepriston "veilig en doeltreffend" is en dat de toegang tot de pil verzekerd moet worden.

Voorlopige beslissing

Het recht op abortus ligt in de VS al langer onder vuur. Door een beslissing van het Hooggerechtshof heeft elke staat in Amerika sinds juni 2022 zelf de mogelijkheid om abortus toe te laten of te verbieden. Maar juridische experts zeggen dat dit niet wil zeggen dat staten ook zelf abortusmedicatie kunnen verbieden, want die vallen onder de bevoegdheid van de FDA, een federale instantie.

De Amerikaanse regering vertegenwoordigt de FDA en vroeg aan een hof van beroep om het vonnis van Kacsmaryk op te schorten tot de zaak in beroep is behandeld, en dat is nu gebeurd. De abortuspil mifepriston blijft dus voorlopig nog beschikbaar in de VS, totdat de zaak in hoger beroep is behandeld. 

Het Witte Huis steunt de FDA en wil dat vrouwen zelf kunnen beslissen over hun lichaam. Er is nog beroep mogelijk op deze beslissing. Dat zou dan behandeld worden door het federale Hooggerechtshof.

Meest gelezen