Radio2

Parket van West-Vlaanderen onderzoekt geen internetfraude meer als slachtoffer "maar" 2.500 euro kwijt is

Het parket van West-Vlaanderen gaat geen onderzoeken meer voeren naar internetfraude waarbij minder dan 2.500 euro verloren is gegaan. Het parket heeft te weinig personeel om in ieder geval een intensieve zoektocht naar de daders te starten. 

Internetfraude is een populaire vorm van criminaliteit. Daders proberen via allerlei online manieren om geld of paswoorden te bemachtigen. "Ongeveer een op de acht dossiers gaat over internetfraude", zegt procureur Filiep Jodts van het parket van West-Vlaanderen.

"We hebben te weinig personeel om al die dossiers te onderzoeken. Zowel bij magistraten als bij de politie zijn er gewoon te weinig mensen. Daarom moeten we een ondergrens instellen en wij hebben die vastgelegd op 2.500 euro. Dat is noodgedwongen, want ik vind het zelf jammer."

"De behandeling van die dossiers van internetfraude vergt veel capaciteit. Het gaat dan niet om een zaak van een gewone diefstal, maar hier moeten we vaak onderzoeken doen in het buitenland. De hoeveelheid personeel om dat te doen is gewoon niet voor handen."  

Uniformiteit

In het verleden werd eigenlijk ook al een ondergrens bepaald, nu wordt die alleen opgetrokken. "We zijn in overleg met alle parketten om tot een gelijkschakeling te komen van het moment dat we een onderzoek starten. Het mag eigenlijk niet dat er grote verschillen bestaan tussen de parketten."

Het parket van Limburg opent bijvoorbeeld een dossier bij een verlies van 500 euro. "Bij ons hangt het daarnaast ook af van waar het dossier zich afspeelt en hoe recent de feiten zijn", zegt Anja De Schutter van het Limburgse parket. "Als mensen binnen de twee werkdagen tot een week aangifte doen, al naargelang de feiten, dan schieten we in actie"

Banken kunnen helpen

De West-Vlaamse procureur hoopt daarnaast dat banken terugkeren naar het oude systeem voor transacties, want dat zou het parket heel wat werk besparen. "Vroeger was geld twee à drie dagen onderweg, nu is het in een fractie van een seconde overgeschreven." 

"Het zou nuttig zijn om opnieuw bezinningstijd in te voeren, zodat het geld opnieuw langer onderweg is van de ene rekening naar de andere. We zouden vaker geld kunnen recupereren en dat is eigenlijk toch het belangrijkste voor het slachtoffer, namelijk dat hij of zij het geld terugziet." 

Meest gelezen