Joerie Dewaegenaere

Dronken bestuurder die jonge vrouw (23) doodreed bij Batjes in Roeselare krijgt gevangenisstraf en rijverbod

De man die vorig jaar na de Batjes in Roeselare een jonge vrouw van 23 doodreed, krijgt een gevangenisstraf van acht maanden effectief en een rijverbod van drie jaar. Hij moet zich ook houden aan strenge voorwaarden. De bestuurder (toen 24) was onder invloed van alcohol en cannabis.

Het dodelijk ongeval gebeurde vorig jaar, in de nacht van vrijdag op zaterdag 25 juni, tijdens het Batjesweekend in Roeselare. Dat is hetĀ traditionele koopjesweekend tijdens de laatste vrijdag, zaterdag en zondag van juni.

De bestuurder kroop dronken achter het stuur en reed iets na middernacht de rotonde met de Meensesteenweg op, richting het centrum van Roeselare. Hij reed veel te snel en was ook onder invloed van cannabis. Op de Meensesteenweg raakt hij de betonnen middenberm en botste frontaal op een fietsster. De vrouw van 23 was op slag dood.

"Hij had moeten weten dat het slecht zou aflopen"

De jongeman heeft enorm veel spijt en sprak meermaals zijn schaamte uit in de politierechtbank. "Ik wou dat ik het slachtoffer was die nacht." Zijn vriendin had hem voor zijn vertrek nog gewaarschuwd dat hij beter met de taxi zou gaan, omdat hij gedronken had.Ā 

"Hij had moeten weten dat dit slecht zou aflopen", oordeelde de politierechter. "Hij maakte op een abrupte wijze een einde aan het leven van een jeugdige en onschuldige fietsster. Een driedubbele fout, die enorm veel leed veroorzaakte. Als hij de verkeersregels had nageleefd, zoals iedere normale weggebruiker, zou dit nooit gebeurd zijn." Dat hij in minder dan een jaar daarvoor vijftien snelheidsovertredingen beging, sprak nog minder in zijn voordeel.

Gevangenisstraf en strenge voorwaarden

De rechter besliste om de man een gevangenisstraf op te leggen van twee jaar, waarvan acht maanden effectief. De overige maanden zijn onder strenge voorwaarden. De man krijgt een cafƩverbod, mag niet naar het buitenland en moet zich een jaar lang elke maand laten testen op alcohol en drugs.

Rijverbod

Voor de familie van het slachtoffer was een gevangenisstraf geen must. De broer had een maximaal rijverbod gevraagd. Dat zat er niet in. De politierechter legde een rijverbod van drie jaar op, maar verklaarde hem rijongeschikt. "Dat maakt dat hij pas na zes maanden zijn rijbewijs kan terugvragen als hij kan bewijzen dat hij rijgeschikt is", licht Jan Leysen, de advocaat van de familie, toe. "Pas daarna gaan die drie jaar rijverbod in."

Dat maakt het volgens hem een aanvaardbare uitspraak. "Een wijs en evenwichtig vonnis, waarbij er ook ruimte is voor verbetering van de man", aldus Leysen. "De man zal zelf moeten bewijzen dat hij weer klaar is om een auto te besturen."

De familie kwam ook luisteren naar de uitspraak van de rechtbank. "Het toegebrachte leed is er niet mee weg, maar ergens kunnen we er ons wel in vinden. Ik had het rijverbod graag hoger gezien, maar de rijongeschiktheid compenseert het misschien een beetje", reageert de broer.

Meest gelezen