Eerste Kennedymars Maasland in september: "20 weken om je voor te bereiden op 80 kilometer wandelen"

In september zal er in het Maasland voor de eerste keer een Kennedymars georganiseerd worden. Wie de 80 kilometer binnen de 20 uur wil kunnen afleggen, begint daar best nu al voor te trainen. Daarnaast zijn er ook kortere routes. Het décor is het Nationale Park Hoge Kempen en de stille plekken van het Maasland.

"Een Kennedymars is een lange wandeling van 80 kilometer", legt Gerry Hurkens uit, coördinator van de Kennedymars Maasland. "Een hele uitdaging, want de wandelaars moeten dat doen binnen een tijdsbestek van 20 uur. Hoe lang ze wandelen en waar ze stoppen maakt niet uit, maar binnen de 20 uur moeten ze binnen zijn."

"Onze Kennedymars gaat door op 9 september. Om 6 uur 's ochtends zal een groep starten aan De Vrietsel in Lanklaar. Dat betekent dat de mensen tot zondag 2 uur 's nachts de tijd hebben om binnen te zijn." De route van de Kennedymars gaat door Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, As en Maaseik. 

De route van 80 kilometer doet 4 gemeenten aan. Daarnaast zijn er ook kortere routes: 42 kilometer, 25 kilomter en 10 kilometer.
Kennedymars Maasland

President Kennedy

De wandeling is genoemd naar de Amerikaanse president Kennedy. "Kennedy vond, zoals wij allemaal vinden, dat onze jeugd veel te lui is en niet veel meer kan doen. Kennedy heeft vooropgesteld dat zijn rekruten en zijn soldaten die afstand moesten kunnen afleggen binnen de 20 uur. Hij heeft het zelf niet gedaan, maar zijn broer is de uitdaging aangegaan. Hij heeft de Kennedymars gewandeld op gewone schoenen in 19 uur en 50 minuten."

Oefenprogramma met UHasselt

"We maken dat nu bekend, want als je een Kennedymars gaat wandelen, heb je toch minimaal 20 weken tijd nodig om je voor te bereiden. Als je onvoorbereid aan zo een wedstrijd begint, loopt dat niet goed af", waarschuwt Hurkens.

"Met de UHasselt hebben we een proefprogramma opgesteld met mensen die willen meewerken. We gaan 5 mensen uitkiezen, die een volledig onderzoek krijgen, volledig gescreend worden en een individuele begeleiding krijgen om dit traject tot een goed einde te brengen." Wie interesse heeft om aan dat onderzoek mee te werken kan zich aanmelden op het mailadres info@kennedymarsmaasland.be.

Langs Nationaal Park Hoge Kempen en toeristische bezienswaardigheden

"60 procent van onze Kennedymars gaat over niet-verharde wegen. De wandeling passeert langs natuurgebieden, zoals de terril in Maasmechelen, het Visitor Center De Wissen in Negenoord-Kerkeweerd, Bergerven, Tösch-Langeren. Maar de wandeling passeert ook langs toeristische bezienswaardigheden zoals het marktplein in Maaseik, het dorp Heppeneert, Mazenhoven, Boyen, het oorlogsmonument in Vucht, ... De wandelaars die de 80 kilometer doen zullen daar weinig boodschap aan hebben. Maar de andere wandelaars zullen wel eens stoppen en om te kijken wat daar allemaal te beleven valt."

Wie zich wil inschrijven kan dat op deze website. Op de website is ook meer informatie te vinden over de Kennedymars Maasland.

Meest gelezen