De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse journalist Gershkovich moet in Russische cel blijven

In Rusland heeft een rechtbank in Moskou het verzoek tot vrijlating van de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich afgewezen. De 31-jarige Gershkovich, die als correspondent in Moskou voor de Wall Street Journal werkt, blijft in voorlopige hechtenis. Hij riskeert 20 jaar cel omdat hij volgens de Russen voor de Verenigde Staten heeft gespioneerd.

De pers was talrijk aanwezig bij de rechtbank in de Russische hoofdstad Moskou. De journalisten mochten de hoorzitting deels volgen van achter een scherm. Het was de eerste keer dat de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich in het openbaar werd gezien sinds zijn arrestatie eind maart. 

De journalist werd tijdens de hoorzitting van de rest van de zaal gescheiden door een glazen wand. Op beelden is te zien dat hij zijn armen over elkaar had geslagen en glimlachte. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Rusland Lynne Tracy was bij de hoorzitting. 

BEKIJK - De Amerikaanse ambassadeur Tracy kon praten met de gevangen journalist Gershkovich:

Videospeler inladen...

Ambassadeur VS vraagt "onmiddellijke vrijlating"

Na de hoorzitting sprak de Amerikaanse ambassadeur de pers toe. "Het is zeer problematisch dat een onschuldige journalist in deze omstandigheden wordt vastgehouden", zei Tracy. Ze kon hem gisteren in de gevangenis ontmoeten. Het was de eerste keer dat ze hem kon spreken sinds zijn "verkeerdelijke opsluiting". 

"Hij verkeert in goede gezondheid en blijft sterk ondanks de omstandigheden. We zullen alle steun blijven voorzien voor Evan en zijn familie", klonk het nog. Ze roept de Russische autoriteiten op om hem "onmiddellijk vrij te laten" omdat de beschuldigingen tegen hem ongegrond zijn. 

De Amerikaanse journalist Evan Gershkovich en de ambassadeur van de VS in Rusland Lynne Tracy (in het blauw, rechts)
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

VS: "Proces is politiek gemotiveerd"

Rusland beschuldigt de journalist van spionage, maar Gershkovich, zijn werkgever The Wall Street Journal en de Verenigde Staten ontkennen die beschuldigingen. Volgens hen is het proces politiek gemotiveerd.

Het is de eerste keer in de recente Russische geschiedenis dat een buitenlandse journalist wordt opgepakt op verdenking van spionage. Eerder werden al wel correspondenten het land uitgezet. 

Sinds de inval van Rusland in Oekraïne hebben veel buitenlandse journalisten om veiligheidsredenen Rusland verlaten. 

De beschuldiging van spionage wordt vaker gebruikt om mensen die de Russische regering als critici beschouwt, monddood te maken. 

Pers aanwezig tijdens hoorzitting
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen