PVDA pleit voor afschaffing combinatie parlementair pensioen en privépensioen

De PVDA pleit voor de afschaffing van een regeling waardoor Kamerleden tot 20 procent meer pensioen kunnen verdienen dan het zogenoemde plafond-Wijninckx, de maximumlimiet voor pensioenen. PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw noemt de regeling illegaal.

Uit een nota van de dienst Boekhouding van de Kamer blijkt dat het pensioen van een Kamerlid 75 procent van de parlementaire vergoeding bedraagt en onder het plafond-Wijninckx ligt, dat nu op 93.760,79 euro per jaar is vastgelegd. Kamerleden blijken tot 20 procent boven dat plafond te kunnen gaan als ze hun parlementair pensioen combineren met een pensioen van privé-activiteiten (vb. van werknemer in de privésector of van zelfstandige activiteit).

Het is niet omdat de Kamer besloten heeft om via haar VZW de wet te omzeilen dat het iets legaals is

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw

Uit onderzoek door diensten van de Kamer van 530 dossiers is tot nu toe gebleken dat in 49 gevallen te veel pensioen is uitgekeerd. Gepensioneerde Kamerleden die te veel hebben ontvangen, zullen dat met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022 moeten terugbetalen. De Kamer bevestigt dat het plafond-Wijninckx wordt toegepast, maar geeft toe dat de procedure moeilijk verloopt. Zo heeft ze een 70-tal dossiers niet ontvangen.

PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw wil dat de regeling wordt stopgezet. "Er is een plafond voor alle Belgen. Het is niet omdat de Kamer besloten heeft om via haar VZW de wet te omzeilen dat het iets legaals is", zegt hij. "Er zijn zo veel privileges omdat politici zeggen dat zij boven de wet staan." 

"Ik denk dat er nood is aan een onderzoekscommissie, want men ziet dat er heel veel mechanismen op poten zijn gezet", aldus Hedebouw.

BEKIJK - Raoul Hedebouw wil geen uitzonderingsregelingen voor gepensioneerde Kamerleden.

Videospeler inladen...

Vorige maand was er ook al heisa rond pensioenen in de Kamer. De voormalige voorzitters Herman De Croo (Open VLD) en Siegfried Bracke (N-VA) en acht hoge ambtenaren van de Kamer bleken stevige pensioenextra's te hebben gekregen die niet helemaal koosjer tot stand waren gekomen. 

Meest gelezen