Eigenaar computerzaak gaat dief achterna

© wjn

© wjn

© wjn

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Drie sluwe dieven hebben gisteren bij klaarlichte dag een laptop gestolen bij computer-, smartphone-, en tabletspecialist MadProcessor in Aalst. Een van de drie probeerde ook een iPhone mee te graaien, maar werd betrapt. “Terwijl we de politie belden graaide de laatste zelfs nog achter de toonbank.”

Wim Jacobs

De goed voorbereide actie van het dieventrio werd gefilmd door de bewakingscamera's die in de zaak van Glenn Van der Meersch en Stefan De Valck, in de Geraardsbergsestraat, hangen. Glenn was rond 11 uur een oudere dame aan het helpen toen er nog een ‘klant’ binnenkwam. “Dat was de eerste. Op de beelden is te zien hoe de tweede verdachte op dat moment voorbij wandelt, naar binnen kijkt en dan ook de deur opent. Nog eens dertig seconden later komt de derde binnen”, zegt Glenn. “Ze kijken wat rond terwijl ik met de vrouw bezig ben. Een van hen zegt niets en gaat weer naar buiten.”

Laptop weg

De man die als laatste de zaak binnenliep begeeft zich vervolgens naar de vitrine. “Op dat moment hadden we niets in de gaten, maar op de beelden zie je hoe hij enkele laptops vastneemt en uiteindelijk de duurste — 1.200 euro — onder zijn arm steekt. Dat was voor de andere blijkbaar het sein om naar de kassa te stappen. Duidelijk met de bedoeling ons het gezichtsveld te blokkeren. Die man stelt me enkele vragen, zijn kompaan gaat ondertussen rustig met de laptop onder de rechterarm naar buiten.”

Glenn merkt heel snel dat er een laptop weg is en gaat zijn collega-eigenaar Stefan waarschuwen. “Ik ben naar buiten gelopen, maar heb die kerels jammer genoeg niet meer gezien. Glenn verwittigde intussen de politie”, zegt Stefan.

De derde verdachte staat nog steeds aan de toog en besluit van de verwarring gebruik te maken om een iPhone uit de toonbank te pakken. “Toen de vrouw even naar buiten keek, sloeg hij toe. Ik zag door de glazen wand dat hij achter de toonbank aan het graaien was. Ik ben naar hem toe gestapt en gevraagd wat de bedoeling was.”

De man verklaarde dat hij de telefoon wou kopen en betalen. “Hij had briefjes bij die op geld leken, maar het waren verre van euro's. Hij begon te brabbelen in gebroken Duits, Engels en Frans, maar zijn uitleg sloeg nergens op. We hebben geprobeerd hem hier nog even binnen te houden, maar uiteindelijk is hij toch kunnen vertrekken. We konden toch moeilijk onze deur vastdraaien? Je weet nooit wat zo iemand op zo'n moment doet. Ik ben hem gevolgd tot in de Korte Zoutstraat, maar ben hem daar uit het oog verloren. Hij had wel al zijn jas uitgedaan.”

Beelden online

De eigenaars zetten de beelden van de bewakingscamera's online in de hoop dat iemand de daders kan identificeren. De politie van Aalst nam de beelden ook mee voor onderzoek.

Glenn en Stefan voelen zich in de luren gelegd. “Die mannen hadden hun modus operandi duidelijk op voorhand besproken, het heeft in totaal amper twee à drie minuten geduurd.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen