Staalbouwer ASK Romein in Malle failliet, 140 jobs bedreigd

© ATV

Door het recente faillissement van de Nederlandse staalbouwer ASK Romein staan bij de vestiging in Malle zowat 140 banen (arbeiders en bedienden) op de tocht. Dat meldt de christelijke vakbond ACV.

jvh
Bron: BELGA

ASK Romein is een Nederlandse bouwfirma met een drietal holdings in Nederland. Ook in ons land heeft het bedrijf een vestiging. “Die vestiging in Malle is op zich financieel gezond”, zegt Niels Van den Houdt van ACV. “Desondanks zullen er wellicht toch 140 jobs verdwijnen.”

ASK Romein bouwde onder andere het dak van het Antwerpse Bosuilstadion en het Mechelse AFAS Stadion. Daarnaast had het projecten lopen in Denemarken, waar het onder andere fout liep. “Mede door grote schadeclaims bij de bouw van een datacenter in Denemarken, kwam het bedrijf in financiële problemen”, aldus Van den Houdt.

Voor de vestiging in Malle werd woensdag het faillissement aangevraagd. Er werd ook een curator aangesteld. Alle communicatie verliep daarrond volgens de vakbonden vrij sereen. Het Nederlandse advocatenbureau van ASK Romein was woensdagmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Tim Swaans van het ACV was ASK Romein ook aanwezig met een bouwproject op de site van Borealis in Kallo. “Dat is de werf van het schandaal rond mensenhandel, al heeft ASK Romein daar absoluut niks mee te maken”, zegt Swaans. “Op die site zou wel veel verlies zijn geboekt, en dat lag dan weer mee aan de basis van de financiële problemen van alle onderliggende firma’s bij ASK Romein.”

Volgens de CEO in Malle, Ivan Vinck, zouden er enkele potentiële overnemers zijn voor de vestiging. De vakbonden zijn daar eerder sceptisch over. “Wij vrezen dat het te laat zal zijn”, zegt Swaans nog. “Er zijn hier veel mensen met gegeerde profielen op de arbeidsmarkt. Die gaan niet wachten op een overname en zullen wellicht snel vertrekken. Er is dus maar een erg kleine kans op een doorstart.”

ASK Romein had in 2021 een omzet van 358 miljoen euro, al kwam daar een nettoverlies van 26 miljoen euro bij kijken. Naast het verlies op de site in Antwerpen, kampte ASK Romein met ernstige verliezen op een drietal sites in Nederland en Denemarken. De schadeclaims (onder andere wegens vertragingen) liepen op in de tientallen miljoenen euro’s.

In Nederland verliezen iets meer dan 300 mensen hun baan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen