Direct naar artikelinhoud
NieuwsRuimtevaart

▶ Starship van SpaceX ontploft enkele minuten na lancering: ‘Test zal helpen betrouwbaarheid te verbeteren’

Starship ontplofte enkele minuten na de lancering.Beeld via REUTERS

Starship, de meest krachtige raket aller tijden, is iets over 15.30 uur Belgische tijd gelanceerd vanop de basis in Texas, maar is na bijna 4 minuten ontploft. Toch spreekt het bedrijf van een succes, aangezien de ontploffing binnen de lijn der verwachtingen lag. Topman Elon Musk belooft over ‘een paar maanden’ een nieuwe testvlucht.

Video wordt geladen...

De lancering werd maandag nog afgeblazen omdat een ventiel aan boord was bevroren. De vluchtleiding ging toen wel door met aftellen, als generale repetitie. Vandaag lukte de lancering wel, om 14.50 uur Belgische tijd tweette SpaceX-eigenaar Elon Must dat de lancering ongeveer 37 minuten later zou plaatsvinden. Uiteindelijk vertrok Starship rond 15.30 uur onze tijd met enkele minuten vertraging.

Dat leek eerst goed te gaan, maar na vier minuten ontplofte de raket dan toch boven de Golf van Mexico. Het liep mis bij de geplande loskoppeling tussen de booster en capsule – waar later de bemanning zal in komen te zitten.

Starship na de lancering vanop de basis in Texas.Beeld AP

De explosie betekent niet per definitie een mislukking voor de Amerikaanse zakenman Elon Musk en zijn bedrijf. Het feit dat de raket vanop zijn lanceerplatform wist op te stijgen, is al een enorme prestatie. SpaceX had al benadrukt dat de testvlucht is bedoeld om meer informatie te krijgen. Dat lukte volgens het bedrijf ook bij een “snel ongepland uit elkaar vallen” van het vaartuig, wat dus gebeurde.

“Bij een test als deze komt succes voort uit wat we leren, en de test van vandaag zal ons helpen de betrouwbaarheid van Starship te verbeteren nu SpaceX ernaar streeft leven op meerdere planeten mogelijk te maken”, klonk het ook in een tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Ook topman Elon Musk is erg tevreden met het resultaat. Via zijn eigen sociaalmediaplatform Twitter nam hij de tijd om zijn teams te feliciteren. “Gefeliciteerd SpaceX-team met de spannende testlancering van Starship. Veel geleerd voor de volgende testlancering over een paar maanden”, klonk het.

De bedoeling van de testvlucht was dat het onderste deel van de tweetrapsraket, de 70 meter lange Super Heavy Booster, na het opstijgen terugkeerde naar de aarde. Als alles goed was gegaan, moest de 50 meter lange Starship-capsule zelf verder gevlogen zijn naar een baan om de aarde, om anderhalf uur na lancering in zee te belanden bij het Hawaïaanse eiland Kauai. Die scheiding vond echter niet plaats, maar een oorzaak voor de explosie is nog niet gevonden.

Twitter bericht wordt geladen...

De Starship meet 120 meter. Het ruimtevaartuig is daarmee 10 meter hoger dan de raketten die tussen 1968 en 1972 mensen naar de maan en terug hebben gebracht. De Starship moet helpen om mensen richting de maan en Mars te brengen. SpaceX hoopt dat er in de toekomst honderd passagiers tegelijk aan boord naar de ruimte kunnen gaan.

Lees ook

Brengt Starship van SpaceX ook mensen naar Mars? ‘Ze lopen straks niet één, maar twee generaties voor op de rest’

Het is nog niet bekend wanneer de eerste bemande vlucht met het Starship wordt uitgevoerd. Het ruimteschip moet ergens in de komende jaren onder meer een toeristisch rondje rond de maan en terug vliegen. De plaatsen aan boord zijn gekocht door een Japanse miljardair, Yusaku Maezawa. Hij gaat zelf mee, en wil dan onder anderen dj Steve Aoki meenemen.

▶ Starship van SpaceX ontploft enkele minuten na lancering: ‘Test zal helpen betrouwbaarheid te verbeteren’
Beeld via REUTERS
De Starship-raket bij het tanken eerder vandaag.Beeld REUTERS