© Shutterstock

Rommel in huis? Met deze tips ruim je snel en efficiënt op

De Britse Kate Ibbotson van lifestyleblog

A Tidy Mind

is een kei in praktisch inrichten van huizen en rommel wegwerken. In The Daily Mail verklapt ze haar beste trucjes om chaos te verbannen uit je interieur.

vwh

“Rommel is een gevolg van te laat beslissen wat je met bepaalde spullen wil doen. Ook de woorden ‘je weet maar nooit’, kunnen je kasten doen uitpuilen met dingen die je eigenlijk niet nodig hebt”, klinkt het. Ibbotson raadt aan meteen knopen door te hakken. Maar als dat de voorbije jaren niet is gelukt, heeft ze een aantal tips die je kunnen helpen om al het onnodige uit je huis te filteren.”

Focus op de zolder en kelder

Kan je niet beslissen of je een item wil houden of weggooien? Dan komt het gegarandeerd snel op zolder, in de kelder of in de garage terecht. Ruim deze kamers daarom het eerst op een maak van je hart een steen: neem afscheid van de spullen die je nooit gebruikt en creëer opslagruimte die je voor nuttigere doeleinden.

Verwijder wat je niet ziet

Als je een keukenkast opent, is het de bedoeling dat je al je servies in één oogwenk ziet staan. Dat biedt overzicht. Volgens Kate is dit een gouden tip om te voorkomen dat je kasten volpropt met allerlei dingen die je zelden gebruikt. Dus: alles wat je niet ziet in de kast, mag eruit.

Behandel post meteen

Je wil vast voorkomen dat je (eet)tafel vol post ligt. Daarom raadt de specialiste aan om brieven, eens geopend, meteen te behandelen. Heb je er geen tijd voor? Klasseer ze dan en schrijf in je agenda wanneer je tijd zal maken om de post te bekijken.

Maak een organisatorisch centrum in de keuken

Kate weet dat de keuken vaak het hart van het hele huishouden is en daarom is een organisatorisch centrum handig om rommel op het aanrecht en op schappen te voorkomen. Neem een dienblad en zet er onder meer een notitieblokje, kalender en sorteerbakje voor post op. Vergeet ook geen oplader voor je tablet of telefoon.

Structuur in de koelkast

Ook de koelkast is niet immuun voor rommel, hetzij in de vorm van eten dat dreigt te vervallen. Leg daarom alle etenswaar die het snelst slecht zal worden op één schap. Op het schap zelf kan je een etiket kleven met het zinnetje ‘eet me eerst op’, om het opzet duidelijker te maken.

Voorzie een afscheidsplekje

Als je beter kan beslissen wat weg mag en wat niet, dan kan een lege doos in de berging een goed idee zijn. Alle leden van het gezin kunnen er spullen in kwijt die ze niet meer willen. Op het einde van de maand kan je alles weggooien of misschien zelfs doneren.

Een nieuwe aankoop per afscheid

Te veel spullen zijn niet zelden een gevolg van een reeks impulsieve aankopen. Houd jezelf aan het regeltje: iets kopen, betekent iets weggooien om chaos te voorkomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer