Nicolas Maeterlinck

Vlaamse regering breidt duaal leren volgend schooljaar fors uit

De Vlaamse regering breidt het systeem van duaal leren, waarbij leerlingen een opleiding in de klas combineren met leren op de werkvloer, volgend schooljaar fors uit. Er komen 266 extra opleidingen in 81 verschillende scholen van het secundair onderwijs. Het aanbod neemt zo toe met 22 procent. Dat maken ministers van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) en Werk Jo Brouns (CD&V) bekend.

Duaal leren is sinds het schooljaar 2019-2020 een volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer. De scholieren worden zo beter voorbereid op de arbeidsmarkt.

De scholen kunnen jongeren tegelijk beter gemotiveerd houden en nog praktijkgerichter opleiden. De bedrijven trainen jonge krachten die na hun opleiding beschikken over alle relevante kennis en kunde en die vlot integreren op de werkvloer.

Tot nu bestonden er al 1.173 duale opleidingen in 160 onderwijsinstellingen verspreid over heel Vlaanderen. De Vlaamse regering zet nu het licht op groen voor 266 extra opleidingen duaal leren in 81 verschillende scholen secundair onderwijs. Het totaal komt zo te liggen op 1.439 opleidingen (+22 procent). 

Er zijn bovendien 10 opleidingen die voor het eerst 'duaal' aangeboden zullen worden, waaronder uitbener-uitsnijder, slager-charcutier, dentaaltechnicus en cementgebonden voeger. Het zijn vooral scholen die al begonnen waren met duaal leren die nu nog meer duale opleidingen gaan aanbieden.

"Het beroeps- en technisch onderwijs sluit nauw aan bij de arbeidsmarkt en dankzij duaal leren bouwen we nog meer bruggen met bedrijven", zegt onderwijsminister Ben Weyts. Volgens hem is het de bedoeling het systeem de komende jaren nog verder uit te breiden. 

Ook minister van Werk Jo Brouns gelooft in het belang van het systeem. "Met opleidingen die ook op de werkvloer doorgaan, geven we jongeren meer kansen om te ontdekken wat écht bij hen past", zegt de CD&V-minister.

Het provinciaal onderwijs heeft al jaren ervaring met dit systeem van duaal leren. Voor sommige leerlingen in het beroepsonderwijs is het echt een grote vooruitgang, zegt pedagogische adviseur Adelheid Van Hauwermeiren.

"We merken echt dat leerlingen veel meer gemotiveerd zijn en veel bijleren. De ene leerling is natuurlijk al wat zelfredzamer dan de andere en duaal leren is nog niet voor elke leerling in de derde graad al weggelegd. Maar we zijn zeker en vast blij met de uitbreiding van het aanbod."

Meest gelezen