Het M HKA is momenteel gehuisvest in een verbouwde en uitgebreide graansilo.
Foto: Nicolas Maeterlinck

Vlaamse regering maakt megabudget van 130 miljoen euro vrij voor nieuw Museum van Hedendaagse Kunst in Antwerpen

De bouw van het nieuwe Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA) zal 130 miljoen euro kosten. Daarnaast start de regering met de zoektocht naar een ontwerpteam voor het nieuwe gebouw. Dat heeft Vlaams minister-president en minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) bekendgemaakt.

De Vlaamse regering investeert in kunst. Dat hebben we bijvoorbeeld gezien met de veelbesproken renovatie van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen (KMSKA), die ruim 100 miljoen euro heeft gekost. Vandaag heeft Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) ook bekendgemaakt dat er maar liefst 130 miljoen gaat naar het Museum voor Hedendaagse Kunst in Antwerpen (M HKA). 

Het M HKA is momenteel gehuisvest in een verbouwde en uitgebreide graansilo, maar het museum kampt met een aantal infrastructurele gebreken en is te klein. Het M HKA krijgt dus een nieuw gebouw op de plaats waar nu nog het Hof van Beroep staat. Het nieuwe moet de nodige uitstraling krijgen om bezoekers uit binnen- en buitenland te trekken.

“De nieuwbouw voor het M HKA is een belangrijke hefboom om de Vlaamse hedendaagse kunstensector verder te ontwikkelen en internationaal op de kaart te zetten", zegt Jambon. "Het nieuwe M HKA zal een culturele baken worden voor Vlaanderen en ver daarbuiten." 

Lange procedure

De procedure sleept al jaren aan. Het was in 2018 groot nieuws toen het M HKA een prestigieuze nieuwbouw zou krijgen, dubbel zo groot als het huidige museumgebouw. Vijf architectenteams werden geselecteerd, uit een totaal van 87 architectenbureaus, en mochten een ontwerp uitwerken tegen oktober vorig jaar.

De jury kon niet tot een unaniem oordeel komen, ook omdat de inzichten over het nieuwe museum gaandeweg zijn veranderd. De procedure werd in 2020 stopgezet. De hoop op een nieuw museum in 2024 was daarmee vervlogen, want het proces begon helemaal opnieuw. Voor die operatie had Vlaanderen 100 miljoen over. Een pak minder dan de 130 miljoen euro die nu vrij wordt gemaakt.

Er kwamen verschillende inzichten voort uit de voorstellen van de eerste architectuurwedstrijd

In het persbericht staat nu dat duurzaamheid ondertussen nog hoger op de agenda komt te staan. "Ook de visie van de stad Antwerpen op de projectlocatie kreeg duidelijker vorm. M HKA stelde haar ambities scherp voor het toekomstige museum. Er kwamen verschillende inzichten voort uit deze oefeningen en uit de voorstellen van de eerste architectuurwedstrijd."

"Daarnaast zijn de economische omstandigheden gewijzigd en zijn de bouwkosten sterk gestegen. Deze elementen zorgden ervoor dat het Departement Cultuur, Jeugd en Media samen met het museum het programma opnieuw onder de loep nam en optimaliseerde." De regering start nu met de zoektocht naar een ontwerpteam voor het nieuwe gebouw.

Het zal jaren duren voor het nieuwe museum er komt, maar wanneer dat juist is, is voorlopig nog onduidelijk.

Meest gelezen