Burgers zullen rechtstreeks toegang krijgen tot nieuwe windmolenparken in de Noordzee

De drie nieuwe windmolenparken in de Noordzee in de Prinses Elisabeth Zone moeten tegen 2030 volledig operationeel zijn. "De bouwers van de windmolenparken moeten de burgers rechtstreeks toegang geven om te participeren. Het is de goedkoopste elektriciteit en we moeten ervoor zorgen dat die goedkope elektriciteit op een goedkope manier bij de burgers geraakt", zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).

Ons land gaat capaciteit van wind op zee verdrievoudigen tot bijna 6 gigawatt (GW) en dat dankzij de bouw van drie nieuwe windparken in de Prinses Elisabeth Zone. Die windparken in de Noordzee moeten er komen tegen 2030 en de kern legde vrijdag vast hoe de procedure voor de toewijzing van de projecten zal gaan. 

Kandidaat-investeerders krijgen na goedkeuring van de Europese Commissie 9 maanden om hun offerte in te dienen. Wie de beste score haalt op de verschillende criteria krijgt de concessie om een windpark te bouwen, laat het kabinet van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) weten. De winnende investeerders krijgen maximaal 48 maanden om volledig operationeel te zijn. Een eerste fase dient zijn eerste turbines draaiende te hebben vóór eind 2028.

Burgerparticipatie

Burgerparticipatie is daarbij een verplicht criterium. Burgers en kmo's zullen rechtstreeks toegang kunnen krijgen tot windenergie, bijvoorbeeld via een coöperatie. Daarnaast krijgt de industrie rechtstreeks toegang tot maximum de helft van de elektriciteitsproductie van windparken op zee.

"De bouwers van de windmolenparken moeten de burgers rechtstreeks toegang geven om te participeren. Voor ons is dat heel belangrijk. Het is de goedkoopste elektriciteit die we kunnen maken en we moeten ervoor zorgen dat die goedkope elektriciteit op een goedkope manier bij de burgers geraakt", zegt Tinne Van der Straeten.

Dat moet een boost geven aan investeringen in hernieuwbare energie. Dankzij het zogenaamde "tendermodel" zijn overwinsten uitgesloten en is er investeringszekerheid, meldt het kabinet van minister Van der Straeten.

Meest gelezen