CHECK – Neen, de Vlaamse leeuwenvlaggen aan de IJzertoren werden niet vervangen door regenboogvlaggen

Op Twitter beweert politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) dat de Vlaamse leeuwenvlaggen aan de IJzertoren in Diksmuide vervangen werden door regenboogvlaggen. Dat klopt niet. De Vlaamse leeuwenvlaggen wapperen er nog steeds. Op de eerste verdieping hangen wel twee vredesvlaggen, maar die zijn er al twee jaar. Ze hebben ook niets te maken met de vlaggen van de LGBTQIA+beweging. "Er staat op onze gevel 'nooit meer oorlog', het is dus niet onlogisch dat we de vredesvlag uithangen", reageert Peter Mouton van het Museum aan de IJzer. 

In het kort: In een tweet op 21 april zegt politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) dat de Vlaamse leeuwenvlaggen aan de IJzertoren vervangen werden door regenboogvlaggen.

Klopt dit? Nee, de Vlaamse leeuwenvlaggen hangen er nog steeds. Twee jaar geleden werden op de eerste verdieping wel twee vlaggen van de vredesbeweging bijgeplaatst. Er hangen geen vlaggen van de LGBTQIA+beweging. Waarschijnlijk verwart Dewinter de twee vlaggen met elkaar. Los daarvan is er alleszins niets vervangen of recent veranderd aan de vlaggen aan de IJzertoren. 

“De IJzertoren in Diksmuide anno 2023: de Vlaamse leeuwenvlaggen zijn vervangen door regenboogvlaggen…”, schrijft Vlaams parlementslid en ondervoorzitter Filip Dewinter (Vlaams Belang) in een bericht op 21 april op Twitter.  “Zouden de Vlaamse frontsoldaten tijdens WOI hiervoor hun leven hebben gegeven?” De tweet werd meer dan 80.000 keer bekeken.

Screenshot Twitter

Aan onze redactie laat Dewinter weten dat hij de foto met de vlaggen op 9 april ontving. “Ik kreeg deze informatie van mensen die de IJzertoren bezochten.” Op de vraag wat hem aan de foto stoort, antwoordt hij dat de site van de IJzertoren een plaats van Vlaamse ontvoogding is. “Moeten wij daar nu plots vlaggen van andere clubs of bewegingen hangen terwijl vooral de Vlaamse beweging daar hoort?”

Dewinters uitspraak over de vervanging van de vlaggen klopt niet. De Vlaamse leeuwenvlaggen hangen er nog steeds, bevestigt Peter Mouton, directeur van Museum aan de IJzer. “Er zijn meerdere Vlaamse leeuwenvlaggen op onze site. Bij bepaalde gelegenheden, zoals bijvoorbeeld bij de Vlaamse feestdag op 11 juli, plaatsen we bovendien nog extra Vlaamse leeuwenvlaggen. De meest bekende is wellicht de vlag die nog steeds helemaal bovenaan de IJzertoren wappert.”

Vredesvlaggen

Sinds twee jaar staan er wel twee vredesvlaggen op de eerste verdieping van de IJzertoren. Vredesvlaggen hebben vandaag doorgaans zeven kleurbanden en starten onderaan met rood. Vaak wordt er op de vlag in witte letters ‘PEACE’ of ‘VREDE’ of een andere variant van het woord gedrukt. Op de foto die Dewinter deelt, is nog de ‘V’ van ‘VREDE’ te zien op een van de vlaggen.

Screenshot Twitter

Uit zijn tweets blijkt dat Dewinter de vredesvlag verwart met de vlag van de LGBTQIA+-beweging. Nadat Twitteraars Dewinter erop wijzen dat het niet om de regenboogvlag van de LGBTQIA+-beweging gaat, reageert de politicus met een nieuw bericht waaruit de verwarring blijkt. “De regenboogvlag blijkt nu plotseling omgetoverd te zijn in ‘vredesvlag’. How convenient… .”

“Op het internet lees ik nu dat die vlag plots de vlag van de vredesbeweging is”, reageert Dewinter. “Heel de LGBT-beweging wil van haar vlag niet meer geweten hebben. Ik neem daarvan akte, want ik ken niet alle verschillen tussen die vlaggen. Men zal er wel een draai aan geven zodat het vlaggen worden die eerst niet zo bedoeld waren.” Maar ook dat klopt niet. Vredesvlaggen staan los van de regenboogvlag van de LGBTQIA+-beweging. Dat leest u hieronder in een kader. 

Screenshot Twitter

Ook de directeur van het Museum aan de IJzer bevestigt dat het om vredesvlaggen gaat. “Een tweetal jaar geleden besloten we om op de eerste verdieping twee vredesvlaggen te plaatsen”, zegt Mouton. “Wij zijn immers zowel het memoriaal van de Vlaamse ontvoogding als van de vrede.  Op onze gevel staat in grote letter 'Nooit meer oorlog'. Het is dus niet onlogisch toch dat we vredesvlaggen hangen.  Twee jaar geleden hebben we twee bijkomende masten geplaatst. Ze hebben geen andere vlaggen vervangen.” Het Museum aan de IJzer verkoopt overigens zelf ook de bewuste vredesvlaggen op haar website.

Op de foto zijn de vredesvlagen met in grote letters 'VREDE' op duidelijk te zien aan de IJzertoren. (bron: Facebook Museum aan de IJzer)

Een vredesvlag is geen LGBTQIA+-vlag: een korte geschiedenis

Dat de regenboogvlag “plotseling” een vredesvlag zou zijn geworden, zoals Dewinter op Twitter aangaf, klopt niet. De Vredesvlag is al langer in gebruik dan de LGBTQIA+-vlag. 

Het gebruik van de regenboogkleuren in de vlag van de LGBTQIA+-beweging dateert van eind jaren 1970Kunstenaar en activist Gilbert Baker bedacht de vlag in de zomer van 1978 om de vrijheidsdag voor homoseksualiteit in de Amerikaanse stad San Francisco te vieren.

Regenboogvlag gebruikt door de LGBTQIA+-beweging. Bron afbeelding: Wikipedia

De vredesvlag in regenboogkleuren werd al vroeger gebruikt, namelijk voor het eerst tijdens een vredesmars in Italië in 1961. En zelfs al begin twintigste eeuw ontwierp de Amerikaanse dominee James William van Kirk een regenboogvlag als symbool voor internationale wereldvrede.

Hoewel van beide regenboogvlaggen verschillende varianten bestaan doorheen de tijd, verschillen de meest gebruikte versies op een aantal duidelijke punten. De meest gebruikte vredesvlag bestaat vandaag uit zeven kleuren en begint onderaan met de rode kleur. In het midden staat vaak ‘PEACE’ of een andere variant van het woord ‘VREDE’, zoals het Italiaanse 'PACE'. De meest courante regenboogvlag van de LGBTQIA+-beweging heeft doorgaans zes banden, met bovendien een omgekeerde kleurenvolgorde. 

Er bestaan daarnaast ook nog andere vredesvlaggen, en nog andere organisaties en groepen over de hele wereld die regenboogkleuren gebruiken, zoals bijvoorbeeld Greenpeace.

De regenboogvlag van de vredesbeweging met het Italiaanse woord voor vrede. Bron afbeelding: wikipedia

Conclusie

  • Op Twitter beweert politicus Filip Dewinter dat de Vlaamse leeuwenvlaggen aan de IJzertoren vervangen werden door regenboogvlaggen.
  • Dat klopt niet: de Vlaamse leeuwenvlaggen hangen er nog steeds.
  • Ook de twee vredesvlaggen (met regenboogkleuren) hangen er intussen al twee jaar. Het betreft regenboogvlaggen van de vredesbeweging, niet van de LGBTQIA+-beweging.
  • We beschouwen de uitspraak daarom als niet waar.

Dit artikel is geschreven op basis van de beschikbare informatie op de datum van publicatie.

Meer informatie over de factchecks van VRT NWS lees je in dit artikel.

Je vindt onze factchecks ook terug bij deCheckers, samen met betrouwbare factchecks van andere Vlaamse redacties. Zoek je meer verhalen van VRT NWS over factchecking desinformatie of online bedrog? Die vind je hier.  

Wil je iets laten checken? Stuur ons dan een mail via check@vrtnws.be of vul je vraag in op de website van deCheckers.  

VRT NWS is erkend lid van de International Fact-Checking Organisation

Meest gelezen