© BELGA

© BELGA

1 / 2
thumbnail:
thumbnail:

Drie op drie! Topfavoriete Demi Vollering sprint naar zege in Luik-Bastenaken-Luik en rondt formidabel voorjaar af

Demi Vollering heeft Luik-Bastenaken-Luik bij de dames gewonnen. De Nederlandse van SD Worx maakte het in Luik af in een sprintje tegen Elisa Longo Borghini (Trek-Segafredo). Vollering won dit voorjaar een duizelingwekkend reeksje: Strade Bianchi, Dwars door Vlaanderen, Amstel Gold Race, Waalse Pijl én Luik-Bastenaken-Luik. Marlen Reusser maakte het feestje compleet door als derde te eindigen voor SD Worx.

Laurens Van Heuverswijn

De dames startten andermaal bij het ochtendgloren. De Française Séverine Eraud was het beste wakker en nam de lange vlucht voor haar rekening. De ontsnapping leidde echter niet tot in de finale, want het peloton was te nerveus om een grote voorsprong toe te laten. Op de Côte de Mont-le-Soie moest Eraud het hoofd buigen. De Stockeu bracht meteen spektakel: Marlen Reusser (SD Worx), Amanda Spratt (Trek-Segafredo), Kasia Niewiadoma (Canyon//SRAM), Esmée Peperkamp (DSM) en Anna Henderson (Jumbo-Visma) ontsnapten uit het peloton en namen meteen een kleine minuut.

De vluchters hadden de ideale samenstelling om ver te geraken, aangezien enkel Movistar (met Van Vleuten en Lippert) en FDJ (met Brown en Muzic) de vlucht hadden gemist bij de grote ploegen.

© BELGA

Lekke band Niewiadoma

Beide teams probeerden de meubelen te redden, tot vooraan Niewiadoma een lekke band kreeg. De Poolse moest zich laten inlopen door het peloton, waardoor met Canyon/SRAM een extra team ging meewerken op kop.

Een ijzersterke Reusser stoomde door op Côte de la Redoute en gooide zo de rest van de aanvallers vroeg overboord, met nog zo’n 34 kilometer te gaan. In het peloton ging het tempo ook omhoog. Wereldkampioene Annemiek van Vleuten gooide als eerste van de favorieten in dat groepje een bommetje. Cecile Uttrup Ludwig was het voornaamste slachtoffer van het moordende tempo.

Putsch Trek-Segafredo

Reusser had niet alleen haar uitstekende benen in het voordeel, ze kon ook profiteren van het gebrek aan samenwerking bij de andere favorieten. Op een lastig oplopend stuk ranselde Mavi Garcia het peloton nog eens in stukken, maar ze keek daarna wel recht in de smoel van twee rensters van SD Worx. Trek-Segafredo wachtte (te) lang om de achtervolging te stroomlijnen, waardoor Reusser met nog veertig seconden voorsprong de Roche aux Faucons aanving.

Aan de voet reed Trek-Segafredo plots weg met drie rensters. Shirin van Anrooij was de laatste in het treintje en lanceerde Elisa Longo Borghini, enkel gevolgd door Elise Chablet. Topfavoriete Demi Vollering redde met alle moeite van de wereld de meubels. Reusser werd ingelopen, en plots vond wereldkampioene Van Vleuten haar tweede adem in de achtergrond. Ze kromde zich als een volleerde Briek Schotte naar het wiel van de kopgroep.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Reusser dook in de afdaling opnieuw weg, maar ze kreeg het gezelschap van de frissere Longo Borghini. Vollering nam een risico en knalde plots alleen het gaatje dicht op een lastige strook. De Nederlandse stak in één bijzonder stevige aanval de hand uit naar de zege, maar ze kreeg de taaie Italiaanse niet losgegooid.

© BELGA

Het Nederlands-Italiaanse duo duwde de beslissing door en besliste met een sprintje over de zege in La Doyenne. Vollering en Longo Borghini wachtten lang, maar uiteindelijk was het Vollering die het als topfavoriete waarmaakte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen