Lu Shaye op archiefbeeld uit 2019.

Baltische staten roepen Chinese ambassadeurs op het matje over uitspraken van Chinese topdiplomaat in Frankrijk

De Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - roepen de Chinese ambassadeurs in hun hoofdsteden op het matje over uitspraken die de Chinese ambassadeur in Parijs heeft gedaan. In een interview met de Franse televisie leek de diplomaat te betwijfelen of de Baltische staten als soevereine staten moeten worden beschouwd. Ook Frankrijk wil van Peking een verduidelijking over de opmerkingen van de ambassadeur. 

"Totaal ongepast", zegt de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics over het interview dat de Chinese ambassadeur Lu Shaye gaf bij de Franse televisiezender LCI.    

In het interview kreeg de ambassadeur de vraag of hij vond dat het schiereiland de Krim, dat in 2014 werd geannexeerd door Rusland, deel uitmaakt van Oekraïne. "Dat hangt af van hoe men de kwestie bekijkt", begon de ambassadeur. Hij herinnerde eraan dat de Krim historisch onderdeel was van Rusland, maar door de voormalige leider van de Sovjet-Unie Nikita Chroesjtsjov in 1954 aan Oekraïne werd geschonken.

Toen de interviewer opmerkte dat de Krim volgens internationaal recht onderdeel is van Oekraïne, trok de ambassadeur een parallel met andere voormalige Sovjetrepublieken, zoals de Baltische staten, die onafhankelijk werden in 1991. "Wat het internationale recht betreft hebben zelfs de landen van de voormalige Sovjet-Unie niet een statuut dat effectief is, omdat er geen internationaal akkoord bestaat dat hun statuut als soeverein land bekrachtigt", zei hij.

"Papegaai"

De Baltische staten reageren zeer misnoegd. "Als iemand zich nog zou afvragen waarom de Baltische staten China niet vertrouwen om "vrede in Oekraïne te bewerkstelligen": hier heb je een Chinese ambassadeur die beweert dat de Krim Russisch is en dat de grenzen van onze landen geen wettelijke basis hebben", zegt de Litouwse minister van Buitenlandse Zaken Gabrielius Landsbergis .

Estland, Letland en Litouwen gaan de Chinese ambassadeurs in hun land op het matje roepen. Ook Frankrijk zegt "met consternatie" de uitspraken te hebben gehoord. Frankrijk vraagt China te verduidelijken of de uitlatingen van de ambassadeur het officiële standpunt van de Chinese regering weerspiegelen. Net als zowat alle landen in de wereld heeft China de Russische annexatie van de Krim niét erkend.

Ook in Oekraïne wordt afwijzend gereageerd. "Als je een grote politieke speler wil zijn, papegaai dan niet de Russische propaganda na", zegt Michailo Podoliak, een adviseur van de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Begin van Oekraïens offensief in zuiden van het land?

In Oekraïne zelf lijkt intussen al wekenlang weinig te bewegen aan het front. Toch zouden Oekraïense eenheden, volgens het Amerikaanse Institute for the Study of War (ISW), nu de rivier de Dnjepr hebben overgestoken in de buurt van de stad Cherson, een gebied dat tot voor kort door Rusland werd bezet.

Het zou de eerste keer zijn dat Oekraïense troepen posities hebben ingenomen op de oostelijke oever van de Dnjepr, al blijft het moeilijk inschatten welke voortgang ze precies hebben gemaakt. Oekraïne zelf ontkent noch bevestigt de berichten.

De Russische troepen trokken zich in de herfst terug uit de stad Cherson en verlieten ook de westelijke oever van de Dnjepr. Het zou precies hun bedoeling zijn geweest zijn zich op de oostelijke oever te hergroeperen en het doorstoten van de Oekraïense troepen te voorkomen.

Het oversteken van de rivier zou het begin kunnen zijn van een Oekraïens offensief in het zuiden van het land. De Oekraïense regering en het leger zouden zich al maandenlang voorbereiden op een tegenoffensief om bezette gebieden in het zuiden en oosten te bevrijden. 

BEKIJK - Bachmoet is intussen helemaal kapotgeschoten en bijna alle burgers zijn er weg:

Videospeler inladen...

Meest gelezen