Een derde van de fietsers voelt zich onveilig door het gedrag van automobilisten en andere fietsers

Een derde van de fietsers voelt zich onveilig op de weg door het gedrag van andere weggebruikers. Het gaat dan niet alleen om het gedrag van automobilisten, maar ook dat van andere fietsers. Dat blijkt uit een bevraging van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

De VSV heeft Ipsos in maart een representatieve bevraging laten uitvoeren bij ongeveer 1.000 weggebruikers tussen 18 en 65 jaar oud. Zowat de helft daarvan noemde zich fietser, de andere helft automobilist. In de resultaten van die bevraging valt vooral het onveiligheidsgevoel op.

Zo geeft ongeveer een derde van de fietsers aan dat ze in meer dan de helft van hun fietsverplaatsingen een gevaarlijke situatie met een automobilist meemaken. Een aanzienlijk groot aantal van de fietsers dus.

Een iets kleiner aantal, maar ook ongeveer goed voor een derde van de fietsers, geeft aan onveilige situaties te ervaren door snelle fietsers. Er is niet gespecifieerd om wat voor fietsen het dan precies gaat: gaat het om wielertoeristen bijvoorbeeld of eerder om speedpedelecs?

Ook automobilisten ervaren trouwens ongeveer even vaak gevaarlijke situaties met fietsers. Ongeveer een kwart van de autobestuurders ondervindt in meer dan de helft van de ritten een gevaarlijke situatie met een snelle of net trage fietser.

"Seg, bedankt!"

8 op de 10 weggebruikers geven bovendien aan dat het verkeer veiliger zou verlopen als fietsers en autobestuurders iets meer rekening met elkaar zouden houden.

Met dat in het achterhoofd lanceert de VSV een nieuwe campagne: "Seg, bedankt!" De stichting wil daarmee samen met Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) vier gedragsregels in de kijker zetten.

Het gaat om vier eenvoudige regels waarmee fietsers en automobilisten elkaar heel wat ergernissen en gevaarlijke situaties kunnen besparen:
 
  • Kijk over je schouder voor je uitstapt
  • Hou afstand als je inhaalt
  • Vertraag als je een andere fietser inhaalt
  • Verleen voorrang wanneer dat moet

BEKIJK - "Als fietser ben je niet alleen en als chauffeur ook niet. Je moet wat meer aan elkaar denken":

Videospeler inladen...

Meest gelezen