© IMAGEGLOBE

Dieven stelen laptops, tablets en PlayStations uit containerpark in Borgloon: “Die spullen werden toch weggegooid?”

Borgloon/Hasselt -

Twee dertigers riskeren celstraffen van 18 en 24 maanden voor diefstallen van multimedia uit het containerpark in Borgloon. Volgens de procureur werden de gestolen laptops, tablets en PlayStations hersteld en doorverkocht. “Hoezo diefstal? Die spullen werden toch weggegooid?”, klonk het.

Shauni Deferm

Een 33-jarige man uit Borgloon moest zich verantwoorden voor twee diefstallen op 19 januari en 3 mei 2021, bij het containerpark in Borgloon. De man ontvreemde er laptops, smartphones, tablets en PlayStations. Thuis herstelde hij de spullen en deed ze vervolgens terug van de hand. Volgens de Tongerse aanklager verkocht hij de herstelde goederen, maar zelf verklaart de man dat hij ze gratis weggaf aan kennissen en vrienden.

De dertiger zelf was zich van geen kwaad bewust, zo klonk het tijdens zijn verhoor. “Hoezo diefstal? Ik vond dat geen diefstal. Die spullen werden toch weggegooid?”, zo zei hij tegen de Tongerse rechter die hem duidelijk probeerde maken dat dat een misvatting is. “Het is niet voor niets dat er een omheining rond het containerpark staat en dat er camera’s geïnstalleerd zijn”, klonk het bij de rechter.

Naast de 33-jarige man, stond er ook een 38-jarige man uit Hasselt terecht voor de diefstal in mei. De twee zouden samen op de bewakingscamera’s te zien zijn. De Hasselaar gaf de feiten toe, maar de man uit Borgloon blijft beweren dat hij alleen handelde.

9.500 euro schade

Limburg.net stelde zich burgerlijke partij voor de schade bij het containerpark. Volgens hen moesten ze extra investeren in het plaatsen van nieuwe camera’s en de herstelling van de omheiningsdraad. Verder rekenen ze ook administratieve kosten door. De totale schadevergoeding werd begroot op 9.500 euro.

De Tongerse aanklager vraagt voor de 33-jarige man een celstraf van 18 maanden. Voor de 38-jarige man wordt er een straf van 24 maanden gevraagd omdat hij 28 veroordelingen op zijn naam heeft staan. Elk riskeren ze ook geldboetes van 800 euro.

De raadsman van de 33-jarige beklaagde wees op de beperkte mogelijkheden van haar cliënt. “Hij is zwakbegaafd. Mijn cliënt heeft die feiten gepleegd zonder erbij na te denken. Hij dacht dat hij er niemand kwaad mee deed.” Zij vraagt een autonome probatiestraf.

Vonnis volgt op 22 mei.

Mag je spullen nemen uit containerpark?

Mag je spullen zoals een oude tv of fiets wegnemen van een containerpark? Neen. Dat ondervond ook een Hasseltse stadsarbeider die na 23 jaar trouwe dienst zijn ontslag kreeg.

Ilse Luypaerts van afvalintercommunale Limburg.net is duidelijk: “Eens de goederen binnengebracht zijn, worden ze onze eigendom. Als een bezoeker wat meepakt, is dat diefstal. Dat staat zo in ons huishoudelijk reglement dat uithangt in al onze parken en wat uiteraard eveneens van toepassing is voor het personeel.”

Is er ook sprake van diefstal wanneer een bezoeker pakweg een oude fiets overlaadt van zijn wagen naar die van een andere bezoeker? “Recent hadden wij zo’n geval en werd het uiteindelijk toegestaan omdat het nog niet gedeponeerd was in de container. Limburg.net – dat 32 containerparken runt, maar niet die van Hasselt - gaat nu het huishoudelijk reglement aanpassen dat dit niet mag. Op ons park wat overladen, is niet langer toegestaan. Wie dat toch wil doen, moet dat elders doen zoals bijvoorbeeld op de openbare weg.”

Wat gebeurt er met het afval? “Wij recycleren zoveel mogelijk, vandaar dat het noodzakelijk is om te sorteren. Het materiaal gaat naar een verwerkend bedrijf of wordt verbrand. Papier, karton en metalen brengen geld voor ons op. Om hout af te voeren, moeten wij dan weer betalen. Voor de verwerking van olie en gevaarlijk afval betaalt degene die het op de markt brengt. Dat geld komt terecht in een fonds of een bepaalde organisatie die nodig zijn voor de recyclage. Wat er gebeurt met de goederen is afhankelijk van stroom tot stroom.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer