Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Populaire en omstreden presentator Tucker Carlson stapt op bij Fox News

Tucker Carlson stapt met onmiddellijke ingang op bij Fox News, de conservatieve Amerikaanse tv-zender. Dat heeft Fox News zelf bekendgemaakt. Het ontslag van de omstreden, rechtse presentator volgt een week na de schikking van Fox News in een rechtszaak over verkiezingsleugens.

Tucker Carlson (53) presenteerde "Tucker Carlson Tonight" op Fox News, in primetime, de zendtijd met de grootste kijk­dicht­heid. Carlson is populair bij de kijkers van Fox News, maar omstreden vanwege de vele "alternatieve waarheden" die hij zonder schroom op zijn publiek afvuurt. 

In een verklaring laat Fox News weten dat de presentator en de zender overeengekomen zijn om uit elkaar te gaan. "We bedanken hem voor zijn diensten aan het netwerk als presentator en daarvoor als analist." Afgelopen vrijdag heeft Carlson voor het laatst gepresenteerd, maakte Fox News duidelijk.

Carlson zal nu vervangen worden door een aantal interim-presentatoren tot er een beslissing valt over een permanente vervanging.

Bekijk de aankondiging van het ontslag van Carlson op Fox News in onderstaande tweet:

Schikking

Het ontslag van Carlson komt een week nadat Fox News een schikking getroffen had in een rechtszaak aangespannen door de stemcomputerfabrikant Dominion.

Aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump beweerden na zijn verkiezingsnederlaag in 2020 dat de verkiezingen gestolen waren. Ook op Fox News werd toen beweerd dat Dominion stemmen voor Trump als stemmen voor Biden geregistreerd zou hebben, zonder dat nieuwsankers weerwerk boden.

Carlson was een van de sleutelfiguren in de rechtszaak die Dominion had aangespannen. Dominion kon de hand leggen op chatberichten met andere presentatoren waaruit moest blijken dat ze goed wisten dat ze leugens vertelden op tv. Volgens de Amerikaanse zender CNN was het de bedoeling dat Carlson als een van de eersten op het proces zou getuigen. 

Net voor de start van het proces trof Fox News een schikking van ongeveer 717 miljoen euro. Of Carlsons ontslag daar rechtstreeks mee te maken heeft, is niet duidelijk.

Haat-liefde met Trump

Voor hij zijn eigen programma kreeg bij Fox News, dook Tucker Carlson geregeld op als politiek analist op de conservatieve zender. Vooraleer hij bij Fox News aan de slag ging, werkte Carlson onder meer voor CNN en MSNBC. In de jaren 90 begon hij zijn loopbaan in de media bij verschillende magazines. 

Als presentator had Carlson naar verluidt geregeld invloed op voormalig president Trump, Fox News was in elk geval lange tijd Trumps favoriete nieuwszender. Uit de bewijzen die Dominion voor zijn rechtszaak had verzameld, bleek echter dat Carlson Trump haatte en dat hij diens presidentschap een ramp vond.

Don Lemon ontslagen bij CNN

Op dezelfde dag als het ontslag van Carlson bij Fox News heeft CNN Don Lemon ontslagen. En dat na een carrière van 17 jaar bij de televisiezender. Tot zijn grote verbazing kreeg Lemon het nieuws naar eigen zeggen niet zelf te horen, maar via zijn zaakwaarnemer. Lemon had zijn ontslag niet zien aankomen, vertelt hij op Twitter. Ook hij is omstreden voor het verspreiden van nepnieuws, maar ook wegens zeer vrouwonvriendelijke uitspraken. Een officiële reden voor het ontslag heeft CNN niet gegeven.

Don Lemon
Copyright zz/John Nacion/STAR MAX/IPx 2023

Meest gelezen