© AFP

Strijdende partijen in Soedan gaan akkoord met staakt-het-vuren van 72 uur

De rivaliserende militaire groepen in Soedan hebben ingestemd met een staakt-het-vuren van drie dagen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken aangekondigd.

gli, jvh
Bron: BELGA

“Na intense onderhandelingen de afgelopen 48 uur zijn het Soedanese leger en de Rapid Support Forces akkoord gegaan met een staakt-het-vuren van 72 uur in het hele land”, aldus Blinken. Het ging in om middernacht.

LEES OOK. Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken kondigt staakt-het-vuren van 72 uur aan in Soedan

Het paramilitaire RSF, onder leiding van vicepresident Mohamed Hamdane Dagalo, bevestigde het akkoord, en voegde toe dat er humanitaire corridors geopend zullen worden en dat burgers zich gemakkelijker zullen kunnen verplaatsen. Het reguliere leger van generaal en president Abdel Fattah al-Burhan communiceerde nog niet.

De Amerikaanse overheid heeft er bij de twee partijen op aangedrongen het akkoord volledig te respecteren, aldus Blinken. De Amerikanen willen ook samen met regionale en internationale partners een commissie op poten zetten die onderhandelingen over een permanent staakt-het-vuren moet begeleiden.

Er wordt al meer dan een week gevochten in Soedan, een van de armste landen van de wereld. Honderden mensen zijn al omgekomen in het conflict. Ruim duizend EU-burgers zijn geëvacueerd uit het land, onder wie ook enkele Belgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER