Stad Leuven

Middeleeuwse muur in Handbooghof in Leuven gerestaureerd

Eén van de laatste delen van de oude stadsomwalling van Leuven is gerestaureerd. Het herstel van de middeleeuwse muur in het Handbooghof was dringend nodig, want de muur dreigde in te storten. 

De middeleeuwse muur in het Handbooghof in Leuven is in ere hersteld. De grond rond de funderingen was gedeeltelijk verdwenen en hierdoor was de muur beginnen scheefzakken. De restauratie van de muur was daarom dringend nodig, want anders dreigde die in te storten. "Vakmensen hebben er gedurende twee jaar hard aan gewerkt", zegt schepen Dirk Vansina (CD&V). "De muur was inderdaad dringend aan herstel toe. Er zijn funderingen ondergeplaatst. Op sommige plekken was de muur zo scheef dat die steen voor steen is gedemonteerd moeten worden. Er zijn ook twee wachttorens gerestaureerd en die zijn ook toegankelijk gemaakt". 

Gerestaureerde muur wordt toegankelijk voor de Leuvenaar

"Naast de gerestaureerde muur, hebben we ook een nieuw park aangelegd", voegt schepen Vansina er nog aan toe. "We hebben grond tegen de muur aangelegd en dat zijn heuvels geworden. Daarop kan men gaan zitten, zonnen, een boek lezen. Op die manier is een stukje genietbaar groen aan de stad toegevoegd. Het wandelpad langs de muur hebben we aangelegd in heel comfortabele platte kasseien zodanig dat het comfort voor minder mobiele mensen, voor ouders met kinderkoetsen, voor de fietsers, voetgangers heel veel verbeterd is. Het is een stukje middeleeuwse geschiedenis dat terug zichtbaar gemaakt wordt. Het geeft ook een mooi beeld hoe het middeleeuwse Leuven moet gefunctioneerd hebben", aldus Dirk Vansina. 

Op 6 mei kunnen de Leuvenaars de herstelde stadsmuur komen bezoeken.

Hannelore Smitz

Meest gelezen