Admiraal Wim Robberecht
Kurt Desplenter

Militaire inlichtingendienst waarschuwt: spionage en buitenlandse inmenging op het hoogste niveau sinds Koude Oorlog

Volgens de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV) hebben spionage en buitenlandse inmenging een niveau bereikt dat sinds de Koude Oorlog niet meer is voorgekomen. Dat blijkt uit het eerste publieke jaarverslag van ADIV. De militaire inlichtingendienst waarschuwt vooral voor Russische dreiging.  

ADIV opent zijn jaarverslag met de vaststelling dat de wereld snel verandert. "We moeten goed beseffen dat we de kalmte die we kennen sinds het einde van de Koude Oorlog voorbij is. Dat is al zo sinds de Russische inval in de Krim in 2014. Sindsdien is de veiligheidssituatie alleen maar zorgwekkender geworden", zegt ADIV-topman Wim Robberecht in De Ochtend. 

BEKIJK - Het jaarverslag van de militaire Inlichtingendienst ADIV is voor het eerst publiek gemaakt en er staan een aantal zorgwekkende vaststellingen in:

Videospeler inladen...

De instabiliteit zorgt voor meer spionage en buitenlandse inmenging. België is een geliefd doelwit omdat Brussel veel internationale instellingen huisvest. De Russische diensten focusten het afgelopen jaar op het Oekraïense conflict, maar ADIV voorspelt dat de spionage in de cyberspace zal toenemen. Pro-Russische hacktivisten voeren steeds meer cyberaanvallen uit tegen landen die Rusland als bedreigend ervaart. 

De dreiging komt niet enkel uit Russische hoek. Voor het eerst maakt het hoofd van de Chinese inlichtingendienst deel uit van het Politburo, het hoogste orgaan van de overheid. China zal dus waarschijnlijk blijven inzetten op cyberaanvallen.

"China is technologisch enorm performant", waarschuwt Robberecht. "We hebben dat al ondervonden. Vorig jaar zijn we zowel bij Binnenlandse Zaken als Defensie gehackt geweest door Chinese operatoren dicht bij de staat."

BELUISTER - ADIV-topman Wim Robberecht in De Ochtend:

Cyber Command moet ons beschermen

Om de online dreiging het hoofd te bieden, richtte ADIV vorig jaar de Cyber Command op, een vijfde component van het Belgische leger, naast de land-, marine-, lucht- en medische component.  "Onze wereld is digitaal geworden, in alle lagen van de samenleving", waarschuwt admiraal Wim Robberecht. 

In 2022 nam ADIV 53 militairen en 26 burgers aan om de geplande groei te kunnen bijbenen. Maar er is nog meer personeel nodig. Viceadmiraal Robberecht hoopt om zijn dienst in vijf jaar tijd te doen groeien van "ruim onder de duizend mensen" naar "ruim boven de duizend mensen".

Extremisme en terrorisme

In zijn jaarverslag wijst ADIV ook op binnenlandse dreiging. De aanhoudende inflatie zal meer geweld veroorzaken. De dienst verwacht protestbewegingen waarvan zowel extreemlinks als -rechts gebruik zal maken. Bovendien zal "de aanhoudende migratiedruk op Europa de extreemrechtse propaganda blijven voeden", klinkt het.

Robberecht waarschuwt ook voor de toename van complottheorieën: "De democratische waarden staan onder druk. Als je ziet wat er gebeurt rond verkiezingen in andere landen, baart me dat zorgen. Het lijkt wel routine dat via complotten de verkiezingen in vraag worden gesteld. Ook daar speelt buitenlandse inmenging een rol." 

Wat religieus-terroristische aanslagen betreft, stipt ADIV aan dat er nog geen informatie bekend is over nieuwe topfiguren binnen Al Qaida en de Islamitische Staat (IS). De dienst voorspelt dat de dreiging door religieus gemotiveerde aanslagen in 2023 stabiel zal blijven ten opzichte van 2022. Een aanslag door een eenling is het meest waarschijnlijke scenario.

BEKIJK - Het integrale gesprek met Wim Robberecht uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen