Laurent was een graag geziene gast op tv.
© VRT

"Laurent, prins op overschot" (afl. 2): van de "wolk van volkse adoratie" naar onverschilligheid door "dwaas gedrag"

Je zou het haast vergeten zijn, maar prins Laurent is ooit het populairste lid geweest van de Belgische koninklijke familie. In de tweede aflevering van de Canvasdocumentaire "Laurent, prins op overschot" zien we hoe Laurent in de jaren 90 niet uit de media weg te branden is. Maar die "volkse adoratie" slaat niet veel later compleet om.

Prins Populair

Wanneer koning Boudewijn sterft in 1993 wordt broer Albert de zesde koning der Belgen. Laurent wordt "plots" zoon van een koning en eist de aandacht op. Hij beseft dat de media daarin een belangrijke rol spelen en moet vooral aanwezig zijn. 

Laurent duikt op filmpremières op, gaat naar festivals of geeft een exclusief interview. Zowat elke journalist of redactie heeft zijn privé-nummer. Laurent gaat volop voor de status van "koninklijke vedette".

"Midden jaren 90 was hij gevat, grappig en kwam niet zo plechtstatig over als zijn broer Filip. Dat contrast was zo groot", vat koningskenner Mario Danneels samen. "Hij wilde iets opbouwen waar zijn familie niet kon aan raken. Dan moesten ze wel rekening met hem houden."

BEKIJK - Aanschouw de geboorte van de atypische "media-prins": 

Videospeler inladen...

Prins Plankgas

Maar populariteit is vluchtig. De sympathie slaat om, volgens columnist Luckas Vander Taelen door Laurents "dwaas gedrag". Hij tuimelt bijvoorbeeld van "prins Populair" naar "prins Plankgas".

"Hij heeft veel vrouwen op zijn erelijst staan, maar nog meer bekeuringen. Hij heeft er eens zeven in één week tijd gehad en hij reed eens 139 km/u waar hij op de ring rond Brugge maar 50 mocht", weet royaltykenner Jan Van den Berghe. 

BEKIJK - Laurent met gierende banden op de verlovingsaankondiging van Filip:

Videospeler inladen...

Omstreden dotatie

Vanaf 2001 krijgt Laurent een dotatie toegekend, na bemiddeling van vader Albert. Die omstreden staatstoelage bedraagt 11 miljoen frank, omgerekend 270.000 euro. Kroonprins Filip en prinses Astrid kregen al langer een dotatie. "Als men een prins belet om echt te werken, zou ik een compensatie geven", verwoordt Brussels oud-burgemeester François-Xavier de Donnea het.

Journalist Guy Polspoel ziet één voorwaarde voor de dotatie (die hij terloops "zwijggeld" noemt): "Dan moet je je rol van prins ook vervullen volgens de regels, namelijk geen eigen mening hebben." Wie dat niet kan, moet volgens minister van Staat Louis Michel afstand doen van de vergoeding.

Het is ook aangewezen om de familie niet in diskrediet te brengen. In 2007 is het echter weer zover: het marineschandaal barst los. Laurent wordt genoemd in een fraudezaak. Hij zou 185.000 euro hebben aanvaard van zijn adviseur (kolonel) Noël Vaessen, om onder meer zijn villa Clementine op te frissen. Vaessen wordt veroordeeld, Laurent wordt niet in verdenking gesteld. Koning Albert stort het fraudegeld terug om de brokken te lijmen.

BEKIJK - Laurent wordt als getuige opgeroepen in de rechtszaal, een twijfelachtige eer:

Videospeler inladen...

Meest gelezen