Een IL-20-verkenningsvliegtuig van de Russische luchtmacht (archiefbeeld).
Artem Alexandrovich/Stocktrek Images

NAVO-gevechtsvliegtuigen onderscheppen Russische militaire vliegtuigen boven Baltische Zee

Duitse en Britse gevechtsvliegtuigen hebben drie Russische verkenningsvliegtuigen onderschept in het internationale luchtruim boven de Baltische Zee. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk beveiligen als NAVO-bondgenoten het luchtruim boven de Baltische staten, die geen eigen gevechtsvliegtuigen hebben. Dat gevechtstoestellen andere toestellen schaduwen of onderscheppen is niet ongewoon, het gebeurt de laatste jaren wel vaker.

De Russische vliegtuigen die boven de Baltische Zee werden gesignaleerd, waren twee SU-27 gevechtsvliegtuigen en een Ilyushin IL-20, die geen transpondersignalen uitzonden. Ze werden onderschept door Eurofighters van de twee NAVO-bondgenoten.

De militaire alliantie NAVO beveiligt sinds 2004 het Baltische luchtruim in Noordoost-Europa. De Baltische staten - Estland, Letland en Litouwen - hebben geen eigen gevechtsvliegtuigen. De NAVO zet  regelmatig gevechtsvliegtuigen en personeel in aan de Baltische staten die aan Rusland grenzen. 

Het commando over de NAVO-luchtbewakingsmissie lag de voorbije acht maanden bij Duitsland, maar werd begin april overgenomen door het Verenigd Koninkrijk. Tot het einde van de maand blijft de Duitse luchtmacht de Britse ondersteunen, waardoor deze interceptie dus door zowel Duitse als Britse toestellen is gebeurd. 

Aantal intercepties neemt toe

Dat gevechtstoestellen andere toestellen schaduwen of onderscheppen, is verre van ongewoon. De voorbije jaren - al vóór de Russische invasie in Oekraïne - is het aantal intercepties tussen Russische vliegtuigen en NAVO-toestellen wel toegenomen. Het komt vaak voor boven de Baltische Zee, maar ook elders, onder meer boven de Zwarte Zee of de Noordzee.

Het Noorse leger zegt dat het gisteren, ook in het kader van een NAVO-missie, een groep Russische vliegtuigen is gevolgd in het internationale luchtruim boven de Barentszzee, ten noorden van Rusland en Noorwegen.

Vorige maand was er een incident boven de Zwarte Zee, waarbij een Amerikaanse verkenningsdrone neerstortte nadat hij was onderschept door Russische gevechtsvliegtuigen. De Verenigde Staten hekelden de "onprofessionele en roekeloze Russische interceptie". Het was de eerste confrontatie tussen een Russisch en een Amerikaans toestel sinds de start van de Russische invasie in Oekraïne.

HERBEKIJK - Het Amerikaanse leger gaf beelden vrij van het incident boven de Zwarte Zee in maart:

Videospeler inladen...

Meest gelezen