Vijftien meter hoge val van deathride wordt monitor (24) fataal: parket onderzoekt oorzaak

Een jongeman van 24 overleed woensdagavond bij een deathride tijdens de Grote Happening in Zwevegem. De twintiger viel vijftien meter naar beneden en maakte geen kans. De oorzaak van het ongeval is nog niet bekend, het parket startte een onderzoek. Vrienden en kennissen van het slachtoffer delen ondertussen berichten op sociale media ter nagedachtenis van de jongeman.

Jonathan Folens, jvh, aba

De Grote Happening in Zwevegem is een evenement waar zo’n 1.400 jongeren uit heel West-Vlaanderen aan deelnemen. Maar woensdagavond werd het evenement abrupt afgebroken. Een van de monitoren die onder meer de deathride begeleidde, kwam er kwalijk ten val toen hij zich aan een ritje waagde. De jongeman van 24 viel vijftien meter naar beneden en overleefde de klap niet. Het parket is een onderzoek geopend naar de omstandigheden van de val.

Het slachtoffer maakte een dodelijke val.© Jonathan Folens

Alle West-Vlaamse internaten zakten woensdag af naar Transfo in Zwevegem, een voormalige elektriciteitscentrale die nu dienst doet als ‘belevingssite’. Daar konden jongeren tussen 12 en 18 jaar deelnemen aan allerlei evenementen zoals onder meer ook een deathride, waarbij ze vanuit een toren via een stalen kabel afdalen.

Een monitor van natuursportorganisatie Oenanthe besloot rond 20 uur zelf nog af te dalen via de deathride. “Hij had net urenlang jongeren begeleid. Om een nog onduidelijke reden ging het helemaal mis en maakte hij een fatale val”, zegt commissaris Michaël Vanden Heede van de politiezone Mira. De jongeman was op slag dood.

Deskundige

De hulpdiensten kwamen nog ter plaatse, maar alle hulp kwam te laat. Ook het parket van Kortrijk kwam ter plaatse voor de nodige vaststellingen, en liet een deskundige komen om de oorzaak te achterhalen. Het parket heeft een onderzoek geopend, dat gevoerd zal worden door het arbeidsauditoraat. Die zijn nog volop bezig met het onderzoek. Voorlopig kan er nog geen uitsluitsel gegeven worden over de precieze oorzaak van het ongeval.

Medeleven

Het ongeval treft alle partners van de site zwaar, zo laat Transfo weten in een Facebook-bericht. “De partners van Transfo Zwevegem betuigen hun medeleven aan de familie en vrienden van de monitor”, klinkt het. “We verliezen op de site een enthousiaste monitor, een geëngageerde begeleider.” Ondertussen zijn er ook heel wat vrienden en kennissen die op sociale media rouwen om het verlies: “Onwezenlijk, geen woorden voor. Rust zacht”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER