Ben je verzekerd voor een arbeidsongeval wanneer je telewerkt?

Als ik tijdens het telewerken van de trap val of over de kabel van m’n laptop struikel, ben ik dan verzekerd? En wat als ik een ongeval zou hebben als ik de kinderen naar school breng? Radio2 zet de regels op een rij.

Als werknemer ben je, via de verplichte arbeidsongevallenverzekering van je werkgever, verzekerd tegen arbeidsongevallen die gebeuren tijdens en door de uitvoering van je arbeidsovereenkomst. Of je nu thuis of op de werkvloer aan het werken bent. 

Maak goede afspraken

Heb je een ongeval tijdens het telewerken, dan zal dat in de meeste gevallen erkend worden als een arbeidsongeval. Al is er volgens Katleen Jacobs, experte telewerk bij HR-dienstverlener SD Worx, wel een addertje. "De vraag zal altijd zijn: was je op het moment van het ongeval aan het werk en kan het beschouwd worden als een werkongeval?"

De regels die gelden rond arbeidsduur en werktijden op kantoor, gelden niet altijd thuis. "Als telewerker mag je je dag zelf invullen. Dus hoe bewijs je dat je om 9 uur 's avonds nog aan het werk was?" De oplossing is simpel: "Maak op voorhand duidelijke afspraken over je werkuren thuis."

Daarnaast zal ook de aard van het ongeval meespelen. Heb je je hand verbrand aan het strijkijzer, terwijl strijken geen onderdeel is van je takenpakket? Dan zal de arbeidsongevallenverzekering niet kunnen worden ingeroepen.

Maak duidelijke afspraken over je werkuren tijdens het telewerken. Dat kan veel discussie voorkomen

Katleen Jacobs - experte telewerk

Is er twijfel of het ongeval wel een arbeidsongeval is? Dan zal de arbeidsongevallenverzekeraar dit moeten kunnen bewijzen.

Wat met woon-werkverkeer?

De arbeidsongevallenverzekering dekt normaal ook ongevallen onderweg van en naar je werkplek. Wie telewerkt, heeft normaal gezien geen verplaatsing. Maar sinds 27 januari 2019 is ook het traject van je woonplek naar de opvang of school van je kinderen verzekerd wanneer je thuiswerkt.

Daarnaast geldt er ook voor de weg van je woonplaats naar de plek waar je je lunch eet of koopt dezelfde bescherming. Dit traject wordt ook gelijkgesteld met de arbeidsweg en valt dus onder de arbeidsongevallenverzekering.

Meest gelezen