Pelé wordt door veel mensen beschouwd als de beste voetballer aller tijden.

"Pelé" in het woordenboek in Brazilië: "buitengewoon, met niets te vergelijken, uniek"

"Pelé", de naam van de legendarische Braziliaanse voetballer die eind vorig jaar overleed, staat voortaan in het woordenboek van de Portugese taal in Brazilië. De betekenis? "Buitengewoon, met niets te vergelijken, uniek."

"Pelé" wordt beschouwd als een van de beste voetballers aller tijden. Edson Arantes do Nascimento, zoals zijn echte naam luidde, was met zijn vele goals, weergaloze dribbels en charismatische persoonlijkheid een ambassadeur voor het sambavoetbal. Pelé won vele grote prijzen, waaronder drie keer het WK met het Braziliaanse elftal, een record. Hij overleed op 29 december vorig jaar aan darmkanker, hij was 82.

Vier maanden later is "Pelé" opgenomen in de Dicionário Brasileiro da Língua Portuguesa van uitgeverij Michaelis, het woordenboek van de Portugese taal in Brazilië. Zo staat "pelé", met kleine letter, er omschreven: "Iets of iemand buitengewoon, of iets of iemand die vanwege zijn kwaliteit, waarde of superioriteit niet met iets of iemand anders vergeleken kan worden, net zoals Pelé®, bijnaam van Edson Arantes do Nascimento (1940-2022), beschouwd als de grootste sportman aller tijden; uitzonderlijk, niet te vergelijken, uniek. Voorbeelden: hij is de pelé van basket, zij is de pelé van tennis, zij is de pelé van het Braziliaanse theater."

Petitie

Kort na zijn overlijden startten de Pelé Foundation, zijn ex-club Santos en televisiezender Globo een campagne, "Pelé in het woordenboek". Na het inzamelen van meer dan 125.000 handtekeningen is dat dus gelukt.

"De uitdrukking die al gebruikt werd om te verwijzen naar het beste van iets, is al vereeuwigd in het woordenboek", klinkt het op de sociale media van Pelé. "We hebben samen geschiedenis geschreven en de naam van de Koning van het Voetbal in de Portugese taal gekregen. Pelé betekent "DE BESTE"".

"Pelé" staat nu in de digitale editie van de Dicionário Brasileiro da Língua Portuguesa, maar zal ook worden opgenomen in de volgende gedrukte versie van het woordenboek. De nabestaanden van Pelé hebben ook al een plaat met de inzending gekregen.

Meest gelezen