© Jan Van der Perre

Antwerp Expo weer even stembus voor Turkse presidentsverkiezingen: “Opkomst is kleiner omdat je nu ook in Hasselt kan gaan stemmen”

Antwerpen -

Op 14 mei trekken de Turken naar de stembus in Turkije. In België kunnen Turkse Belgen vanaf nu tot 7 mei al stemmen voor een nieuw parlement en een nieuwe president. Er staan stemhokjes in Antwerpen, Brussel en, sinds dit jaar, ook Hasselt. “Ik ben toch naar Antwerpen gekomen”, aldus een Limburgse Turk. “In Hasselt is het urenlang aanschuiven, hier is het rustiger.”

Alexandro Yaramis

LEES OOK. Herstelde Erdogan hervat verkiezingscampagne, Turken in België kunnen hun stem al uitbrengen

In de grote hal van Antwerp Expo liepen er op de openingsdag tal van enthousiastelingen rond die niet konden wachten om te stemmen. Volgens de laatste peilingen lijkt het dan ook een nek-aan-nekrace te worden. “Dat de Turkse economie in een dal zit, speelt mee in de keuze van de kiezers”, klinkt het. De zes grootste oppositiepartijen hebben zich achter een enkele kandidaat verenigd in de hoop Erdogan en zijn partij te verslaan. De 74-jarige Kemal Kilicdaroglu, leider van de Republikeinse Volkspartij (CHP), moet zorgen voor een frisse wind in de Turkse politiek.

Anders dan in Hasselt is het hier relatief kalm en moeten de mensen niet lang aanschuiven. “Ik ben helemaal vanuit Genk naar Antwerpen gekomen om te stemmen. In Hasselt is het urenlang aanschuiven”, vertelt een Turkse Limburger. Terwijl er buiten politieagenten de buurt in de gaten houden, lopen binnen tussen de witte kieshokjes zogenaamde ‘verantwoordelijken’ rond van verschillende partijen. Die moeten net zoals bij de Belgische verkiezingen de kiezers wegwijs maken.

“Het grootste verschil is dat er eerst wordt gecheckt of je wel effectief de Turkse nationaliteit hebt en in Europa woont. Vervolgens kan je stemmen”, zegt Fatma Hakalmaz, verantwoordelijke voor educatie (AKP, de partij van Erdogan). “Verscheidene leden van de partijen lopen hier rond, maar mogen geen reclame maken voor hun partij. Ze moeten enkel de mensen wegwijs maken. In totaal zitten er vier mensen in het stemhokje. Zij moeten ervoor zorgen dat alle stemmen geldig zijn en alles volgens plan verloopt.”

© Jan Van der Perre

Fatma Hakalmaz, verantwoordelijke educatie (AKP).© Jan Van der Perre

Turkse Nederlander

Erdogan is al bijna tien jaar president en was daarvoor al sinds 2003 premier van Turkije. De laatste jaren komt zijn positie meer en meer in het gedrang. Zo werd er in november van afgelopen jaar in de drukke Istiklal-straat in Istanbul een bomaanslag gepleegd, kent Turkije een torenhoge inflatie en waren er onlangs nog hevige aardbevingen in het oosten van het land. “Dat speelt allemaal niet in het voordeel van Erdogan, maar toch denk ik dat hij de president blijft. Hij is immers al zo lang aan de macht”, zegt een Turkse Nederlander die de grens overgestoken is om te stemmen. “We konden ook stemmen in Eindhoven, maar Antwerpen is vlakbij.”

Ook Vooruit-schepen Karim Bachar kwam overigens even langs op de openingsdag. “Ik kom kijken hoe het eraan toegaat hier. Een praatje met de Antwerpse Turken sla ik niet af.”

© Jan Van der Perre

Elvan Yalçin Joris, verantwoordelijke van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in Antwerpen.© Jan Van der Perre

Monsterzege in 2017

Veel stemmers willen wel wat commentaar kwijt, maar op de foto willen ze liever niet. “Net zoals bij de Belgische verkiezingen zeggen de mensen niet graag op wie ze stemmen, daarom zijn er ook afgesloten stemhokjes”, benadrukt Hakalmaz. In 2017 was de Belgische opkomst de hoogste van Europa. “Dit jaar verwachten we geen al te grote opkomst in Antwerpen omdat er meerdere stembureaus zijn in ons land”, voegt ze er nog aan toe.

Bij de laatste verkiezingen in 2017 haalde Erdogan met 75 procent van de stemmen een monsterzege in België. Maar Yalçin Joris, verantwoordelijke van de Republikeinse Volkspartij (CHP) in Antwerpen, denkt dat dat niet gaat blijven duren.

“Erdogan is zo lang aan de macht omdat hij een sterk figuur is”, zegt ze. Hij kan goed organiseren, maar na twintig jaar werken sommige dingen niet meer. Kemal Kilicdaroglu daarentegen zou de democratie en de economie kunnen herstellen. Vooral die economie is een groot probleem. Acht jaar geleden, toen ik verhuisde naar België, kreeg je voor één euro twee Turkse lira. Nu is dat al meer dan twintig Turkse lira. Ik hoop dat Turkije in de toekomst weer zal bloeien.”

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

© Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners