Illegale rave in Brustem nu officieel gedaan: laatste feestvierders hebben terrein verlaten

Sint-Truiden -

Ruim zestig uur na de start van de illegale rave op het vliegveld in Brustem hebben de laatste festivalgangers maandagmiddag het terrein verlaten. Politie en Defensie hebben hun sweeping afgerond. De buurt wordt nu schoongemaakt.

Hanne De Belie/Olivier Simons

In amper een paar uur tijd liep het militair domein in Brustem zondagnamiddag en -avond grotendeels leeg. Rond de middag waren er nog ruim 10.000 feestvierders aanwezig, tegen 22.30 uur waren ze nog met amper 1.500. Alle muziekinstallaties waren toen ook al afgebroken. “In de loop van de nacht is nog een grote kolonne vertrokken”, zegt Michel Carlier van Noodplanning & Crisisbeheer Limburg. “De rave is afgelopen.” Verspreid over het hele weekend zakten zeker 15.000 feestvierders af naar Brustem.

Maandagochtend stonden er nog wel een 50-tal voertuigen op het terrein en een 40-tal wagens in de perimeter errond. “Het gaat om maximaal 200 mensen. We hebben ze hun roes laten uitslapen, omdat ze anders onder invloed de baan op zouden gaan. Maar we gaan ze nu uit hun slaap wekken en vragen om te vertrekken. Daarna zal de politie en Defensie een grote sweeping doen om het terrein op te ruimen. Al lijkt het er niet op dat de feestvierders een enorme puinhoop hebben achtergelaten”, zegt Carlier.

Sweeping

Rond de middag startte het leger samen met de federale politie een sweeping van het terrein, terwijl de laatste illegale ravers aan het vertrekken waren. Militairen en politie gingen samen in een grote lijn te voet het volledige terrein af, om zeker te zijn dat niemand achterbleef. Diep in de bosjes werden nog steeds kampeerders gevonden. Het domein werd ook onderzocht op achtergebleven spullen en schade. Ook de brandweer kwam ter plaatse omdat er een brandje was in een van de hangars.

Rond 14.30 uur, ruim 60 uur na het begin van de illegale rave, maakte Noodplanning & Crisisbeheer Limburg bekend dat de laatste ravers het militair domein verlaten hadden. Politie en Defensie rondden hun sweeping in de loop van de namiddag ook af. Defensie zal zwaar moeten investeren om haar domein weer proper en veilig te krijgen. De natuurverenigingen kunnen intussen via de standaardprocedure toegang vragen om de schade aan de natuur op te meten.

Het leger en de federale politie zijn gestart met een sweeping.© Karel Hemerijckx

Psychologische druk

Gouverneur Jos Lantmeeters blikt tevreden terug op de manier van aanpak. “We hebben het probleem goed kunnen oplossen, zonder agressie te gebruiken. Er werd door sommigen opgeroepen om hardhandig tussen te komen, maar kijk maar wat er tijdens La Boum gebeurd is, toen de politie 2.000 betogers uit elkaar probeerde te slaan.”

“De vermoeidheid van de feestvierders zal wel een rol hebben gespeeld. Maar de politie heeft zondag vooral dwingender gevraagd aan de mensen op het terrein om te vertrekken. En de agenten hebben zich zichtbaar en onzichtbaar gemanifesteerd om zo ook psychologisch druk uit te oefenen op de feestvierders. Een aantal Nederlandse en Waalse ravers wilden eerst nog tot donderdag blijven, omdat ze deze week vrij hebben. Maar we hebben hen toch kunnen overtuigen om te vertrekken.”

© Karel Hemerijckx

Ook de brandweer kwam ter plaatse.© Karel Hemerijckx

Organisatie op het spoor

De gouverneur benadrukt ook dat de vreedzame afloop van de rave zeker niet betekent dat de feestvierders en organisatoren er ongestraft vanaf komen. “Parket en politie hebben uitstekend werk geleverd en in de loop van het weekend al de nodige feestvierders geïdentificeerd. Het onderzoek is goed op weg en inmiddels zijn ze ook al mensen uit de organisatie op het spoor.”

© Karel Hemerijckx

© Karel Hemerijckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer