MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez en zijn Open VLD-collega Egbert Lachaert
Nicolas Maeterlinck

Liberalen willen beperking werkloosheid in de tijd bespreken binnen regering, maar PS weigert discussie

De liberale partijen gaan de beperking van de werkloosheid in de tijd op de federale regeringstafel leggen. Dat hebben voorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open VLD) aangekondigd op de 1 mei-bijeenkomst van de Franstalige liberalen. Op hetzelfde moment laat PS-voorzitter Paul Magnette weten dat zoiets onaanvaardbaar is voor de Franstalige socialisten: "Dat staat niet in het regeerakkoord en we zullen er dus niet over praten."

Vorige week lanceerde Vooruit-voorzitter Conner Rousseau een opvallend voorstel: Rousseau wil langdurig werklozen beter begeleiden richting een job, maar wie na twee jaar nog geen job heeft, zou een basisbaan moeten aannemen. Wie dat weigert, zou zijn uitkering kunnen verliezen.

"Ik had dit voorstel al gelanceerd in september 2021", klonk het gisteren in "De zevende dag bij MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. "Wij hadden gezegd dat werkloosheid moet beperkt worden tot twee jaar en dat er activering moet komen van de werklozen." 

"Beperking van de werkloosheidsuitkeringen tot twee jaar"

Vandaag, tijdens de 1 mei-bijeenkomst van de Franstalige liberalen in Tour en Taxis in Brussel, haalt Bouchez het thema opnieuw aan. "Als we de belastingen willen verlagen, moeten er meer mensen aan het werk en moeten we ook de arbeidsmarkt en de werkloosheid hervormen."

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert woonde de meeting van zijn Franstalige zusterpartij bij en zei dat de liberalen "de beperking (van de werkloosheidsuitkeringen) tot twee jaar op de tafel van de regering" zullen leggen. 

"We moeten niet wachten op de verkiezingen", voegt Bouchez eraan toe. "Alles wat we nu al kunnen doen, moeten we doen, in het belang van ons land en zijn tweehonderdjarig bestaan in 2030."

PS weigert discussie

Ook de liberale premier Alexander De Croo (Open VLD) toonde zich gisteren al een voorstander van een beperking van de werkloosheidsuitkering in tijd, maar de Franstalige socialisten laten vandaag weten dat het voorstel binnen de Vivaldi-regering geen kans op slagen maakt.

"Wanneer je eerste minister bent, zet je werknemers niet op tegen werklozen, je plaatst je boven het gewoel", aldus PS-voorzitter Paul Magnette tijdens de 1 mei-bijeenkomst van zijn partij. "Dit punt staat niet in het regeerakkoord, we zulllen er dus niet over praten."

Dat het voorstel van Vooruit-voorzitter Conner Rousseau bij zusterpartij PS op een koude steen valt, blijkt ook uit de toespraak van Brussels kopman en Kamerfractieleider Ahmed Laaouej: "De obsessie om langdurig werklozen met de vinger te wijzen door hen enkel een verplichte job, sanctie of uitsluiting voor te stellen is cynisch."

Na zijn toespraak gaf de PS-voorzitter wel aan met Conner Rousseau in gesprek te zullen gaan. "Ik wil geen polemiek creëren met mijn Vlaamse socialistische vrienden. We hebben een andere arbeidsmarkt en niet helemaal dezelfde ideologische en strategische realiteit. Ik zal er over praten met Conner Rousseau, onder kameraden, en onze eventuele meningsverschillen niet publiekelijk uitsmeren."

"Communistische ideologie"

Volgens George-Louis Bouchez houden de Franstalige socialisten van de PS de hervorming van de arbeidsmarkt tegen. "In deze kwestie gedraagt de PS zich zoals de groenen dat doen met kernenergie: ze weten wat ze moeten doen, maar ze doen het niet uit dogmatische of electorale overwegingen", zegt de MR-voorzitter aan Belga.

De PS schuift volgens hem zelfs nog op in de verkeerde richting. "Die van de PVDA, in de richting van een ideologie die heeft gefaald overal waar ze al is toegepast: de communistische ideologie."

Meest gelezen