Vlaams Belang wil belasting op arbeid verlagen: "150 euro netto per maand meer voor "hardwerkende Vlamingen""

Tijdens de jaarlijkse 1 mei-bijeenkomst van het Vlaams Belang klaagt partijvoorzitter Tom Van Grieken aan dat de belasting op arbeid te hoog is in ons land. Op deze Dag van de Arbeid lanceert de partij daarom twee concrete voorstellen om de belasting op arbeid te verlagen. Volgens Van Grieken zouden die "het nettoloon van de hardwerkende Vlaming met 150 euro per maand moeten verhogen".

"Nergens is het overheidsbeslag op arbeid zo groot als bij ons", begint Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken zijn toespraak tijdens de jaarlijkse 1 mei-meeting van de uiterst rechtse partij, die dit jaar in Turnhout plaatsvindt.

"Als u alleenstaande bent zonder kinderen, betaalt u maar liefst 53 procent belastingen. Dat betekent dat u pas na uw lunch u begint te werken voor uw eigen loon. In de voormiddag werkt u voor De Croo, Rousseau en co.", aldus een kritische partijvoorzitter. 

"Voor tweeverdieners met kinderen is het niet veel beter: die betalen maar liefst 45,5 procent belastingen. Ook bijna de helft dus van wat zij verdienen. Dat is een absoluut triest record in de geïndustrialiseerde wereld."

Meer nettoloon uit brutoloon: "150 euro per maand"

Van Grieken legt daarom twee concrete voorstellen op tafel om de lasten op arbeid te verlagen. Ten eerste wil Vlaams Belang de belastingvrije som optrekken naar het niveau van het leefloon en daarnaast pleit de partij ervoor om de tweede belastingschijf te verlagen van 40 naar 30 procent.

"Dat levert werkende Vlamingen al snel 150 euro netto meer op per maand", berekende Van Grieken, die toegeeft dat die maatregelen ook geld zullen kosten. "Maar het is niet de Vlaming die boven zijn stand leeft, het is de
Belgische staat die boven z’n stand leeft", besluit hij.

BEKIJK - Tom Van Grieken: "Niet gewone Vlaming leeft boven zijn stand, maar de Belgische staat":

Videospeler inladen...

België kent progressieve belastingtarieven. Het tarief van de personenbelasting stijgt naarmate het inkomen groter wordt. De progressieve belastingtarieven voor aanslagjaar 2024 (inkomen van 2023) zijn:

Schijf 1:  25 procent op een inkomen van 0,01 euro tot 15.200 euro
Schijf 2: 40 procent op een inkomen van 15.200 euro tot 26.830 euro
Schijf 3: 45 procent op een inkomen van 26.830 euro tot 46.440 euro
Schijf 4: 50 procent op een inkomen van meer dan 46.440 euro

Iedereen die aan de personenbelasting onderworpen is, heeft recht op een ‘belastingvrije som’. Dat betekent dat een deel van de belastbare inkomsten niet belast wordt. De belastingvrije som voor aanslagjaar 2024 bedraagt 10.160 euro, maar kan verhogen naargelang de persoonlijke situatie (bijvoorbeeld voor kinderen ten laste).

Meer info op de website van de FOD Financiën

Meest gelezen