Begraafplaats voor oorlogsslachtoffers in Jefremov, een stad in de Russische regio Toela.
Volledig scherm
PREMIUM
Begraafplaats voor oorlogsslachtoffers in Jefremov, een stad in de Russische regio Toela. © ANP / EPA

Het kanonnenvlees van Poetin: 100.000 soldaten verloren in 5 maanden, hoelang kan Rusland de verliezen nog dragen?

Nu we weten dat Rusland in de afgelopen vijf maanden honderdduizend soldaten heeft verloren in Oekraïne, rijst de vraag hoelang het land nog zulke verliezen kan dragen. Eindeloos, zo zou je denken als je ziet hoeveel Russen er zijn — en al zeker langer dan Oekraïne, dat natuurlijk ook zwaar lijdt. Maar demografen en economen hebben daar hun twijfels bij. Zie hier de cijfers die bedreigender zijn voor Poetin dan de nakende opmars van westerse tanks.

39 reacties

  • Ricardo Paulssen

    12 maanden geleden
    Van die 140 miljoen onderdanen zijn er ongeveer 35 miljoen mannelijk en tussen de 16 en 65 jaar oud. Deze dienen natuurlijk niet allemaal in het leger en hebben al helemaal geen gevechtservaring. Dat plaatst die 100.000 toch in een ander perspectief, eentje waar Poetin niet zomaar om zal lachen
  • Nico Herbots

    1 jaar geleden
    Er zijn 140 miljoen Russen, dus 100.000 gesneuvelden, daar moet Poetin eens mee lachen. Overschot genoeg. En in China denken ze er precies hetzelfde over. Voor dat soort leiders steekt het echt niet op een paar 100.000 mensenlevens meer of minder, niet bij de vijand en evenmin bij de eigen burgerbevolking. Zolang ze zelf maar niet naar het front moeten en zolang de oorlogswinsten maar op hun rekening worden gestort. En zo gebeurt het ook. Alles dik in orde dus, geen zorgen!
  • bruno draulans

    1 jaar geleden
    Karel Van Beeck: geweldige quote. Uit deze annalyse blijkt nog maar eens dat Poeti. Een hele slechte strateeg is.
  • Johan Streulens

    1 jaar geleden
    Rusland "zelf", zou Poetin voor de "humanitaire" rechtbank moeten slepen. Redenen genoeg! En internet voorhanden hebbend: Al baken je alles af zoals in Noord-Korea, Mensen (het Russisch volk) zijn niet dom! Ze weten best wat er gaande is! Echter "'angst" is Poetins sterkste wapen om eigen volk in "zijn" macht te behouden. Repressie beleid.
  • Ann Van hecke

    1 jaar geleden
    Gemakkelijk om mee weg te komen als de media in handen van het regime zijn en het volk alleen het positieve nieuws van “ het front “te horen krijgt. Moesten internet en sociale media vrij beschikbaar zijn zou het waarschijnlijk totaal anders verlopen zijn en had het volk zich allang tegen het regime gekeerd.