Federal Reserve verhoogt rente met 25 basispunten en hint op pauze verdere renteverhogingen

Waar veel beleggers al van uitgingen, is waarheid geworden. De rente in de Verenigde Staten werd met 25 basispunten opgetrokken tot 5,25 procent.

In het nieuws: De tiende renteverhoging in iets meer dan een jaar brengt het tarief terug naar het niveau van 2007. De beslissing was unaniem.

“De economische activiteit is in het eerste kwartaal in een bescheiden tempo toegenomen. De werkgelegenheid is de afgelopen maanden sterk toegenomen en de werkloosheid is laag gebleven. De inflatie blijft hoog”, publiceert de Federal Reserve (Fed) in een statement.

“Het Amerikaanse banksysteem is gezond en veerkrachtig. De strengere kredietvoorwaarden voor huishoudens en bedrijven zullen waarschijnlijk wegen op de economische activiteit, de aanwerving en de inflatie. De omvang van deze effecten blijft onzeker. Het Comité blijft zeer alert op inflatierisico’s.”

  • De inflatiecijfers van maart waren gunstig. Op jaarbasis bedroeg die 5 procent, tegenover 6 in februari. De kerninflatie daarentegen, zonder voedsel en energieprijzen, is licht gestegen (van 5,5 naar 5,6 in maart). Laat dat nu net degene zijn waar de Fed meer aandacht voor heeft, en een strakker geldbeleid vraagt.
  • Ook de werkloosheid staat met 3,5 procent erg laag. Een krappe arbeidsmarkt kan ervoor zorgen dat werknemers hogere lonen eisen, en zo meer druk op de inflatie zetten. 
  • Een verhoging van meer dan 25 basispunten zou dan weer te veel zijn. We mogen niet vergeten dat de Fed er bij de vorige vergadering over nadacht om een pauze in de rentestijgingen in te voeren. Want de inflatie zakt wel, maar vooral het tumult in de bankensector baarde Jerome Powell en co zorgen en er wordt een milde recessie verwacht op het einde van het jaar.

Zachtere taal

  • Uit het statement blijkt een minder sterke toon over verdere renteverhogingen. Bij de vorige bijeenkomst van de Fed werd nog geanticipeerd op verdere verhogingen. Vandaag is die anticipatie verdwenen, maar wordt gezegd dat het “passend kan zijn”. “Dat was een betekenisvolle verandering”, zei Powell in de Q&A na zijn speech.
  • “Bij het bepalen van de mate waarin een verdere aanscherping van het beleid nodig kan zijn om de inflatie op termijn weer op 2 procent te brengen, zal het Comité rekening houden met de cumulatieve verkrapping van het monetaire beleid, de vertragingen waarmee het monetaire beleid de economische activiteit en de inflatie beïnvloedt, en de economische en financiële ontwikkelingen”.
  • De Fed lijkt dus meer te hinten naar “een zachte landing”.

Moeilijke evenwichtsoefening

  • De beslissing komt er na volatiele week in de bankensector, waar First Republic bank nog het leven liet en overgenomen werd door de grootbank JP Morgan. Vorige week bracht de Fed een rapport uit over de kwetsbaarheden van Silicon Valley Bank, die mede door de snelle rentestijgingen in de problemen kwam.
  • De Fed is dus zeker op de hoogte van de moeilijke evenwichtsoefening waar ze voor stond, als het de rente verhoogt om de inflatie te fnuiken, zorgt dit voor een minderwaarde op de obligaties die op de balans van de bank staan. Dit kan ertoe leiden dat banken de geldkraan minder makkelijk zullen opendraaien.
Meer