Archieffoto ter illustratie

Parket wil luchthaven Deurne vervolgen voor inbreuken op milieuwetgeving: TUI-vluchten in het gedrang?

Het Antwerpse parket wil de luchthaven van Deurne vervolgen omdat er inbreuken op de milieuwetgeving zijn gepleegd. Er zouden constructies gebouwd zijn in een zone die ingekleurd is als landbouwgebied. Als de luchthaven veroordeeld wordt, kan dat gevolgen hebben voor de vluchten die TUI uitvoert vanop de luchthaven.

Het Antwerpse parket heeft lang getwijfeld maar wil nu toch overgaan tot vervolging van de luchthavenuitbater. Om de vluchten van Tui naar vakantiebestemmingen mogelijk te maken, moet de hele lengte van de start- en landingsbaan gebruikt kunnen worden.

Maar er is ook een veiligheidsperimeter afgebakend met daarin ook een weg die gebruikt wordt door voertuigen van de luchthaven. En daar wringt het schoentje want die weg is aangelegd in een zone die op het gewestplan ingekleurd staat als landbouwgebied.

Milieuwetgeving

De actiegroepen die al langer pleiten voor de sluiting van de luchthaven hebben nu gehoor gekregen want het parket wil de uitbaters vervolgen voor inbreuken op de milieuwetgeving.

Als de luchthaven veroordeeld wordt, dan moet de toestand in de oorspronkelijke toestand hersteld worden. Dat kan grote gevolgen hebben want zonder veiligheidsperimeter kan de volledige lengte van de start- en landingsbaan niet gebruikt worden.

TUI

Piet De Roeck (Actiegroep Vliegerplein): "Als de landingsbaan niet meer volledig kan gebruikt worden kunnen de Embraer-toestellen van TUI niet meer landen en opstijgen in Deurne. Als die wegvallen zijn er zo goed als geen commerciële vluchten meer van en naar Deurne waardoor de rentabiliteit nog meer onder druk komt en het bestaansrecht van de luchthaven lijkt weg te vallen."

De zaak wordt ingeleid op 20 juni maar een uitspraak moet niet meteen verwacht worden. De luchthaven moet binnenkort ook een nieuwe omgevingsvergunning aanvragen. Volgens waarnemers is het niet ondenkbaar dat in dat dossier ook een vraag tot regularisatie van de overtredingen zal zitten, al is dit volgens de actiegroepen lang niet vanzelfsprekend.  

Meest gelezen