Servische politieagenten in de buurt van de plaats van de tweede schietpartij.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Servische president wil bevolking "bijna volledig" ontwapenen na twee schietpartijen in twee dagen tijd

De Servische president Aleksandar Vucic wil duizenden wapens weghalen bij de bevolking. Hij wil ook 1.200 politieagenten aanwerven om scholen te bewaken. De aankondiging volgt op de tweede schietpartij in twee dagen tijd. Vlak bij de stad Mladenovac schoot een 21-jarige man vanuit zijn auto 8 mensen dood. Woensdag schoot een 13-jarige leerling 9 mensen dood in een basisschool, onder wie 8 kinderen.

Voor de tweede keer in amper twee dagen tijd werden de ServiĆ«rs opgeschrikt door wapengeweld. Op verschillende plaatsen in de buurt van de stad Mladenovac, zo'n 50 kilometer van de hoofdstad Belgrado, schoot een 21-jarige man gisteravond vanuit zijn auto willekeurig op voorbijgangers.Ā 

De man gebruikte daarvoor onder meer een automatisch wapen. 8 mensen overleefden het niet. 14 anderen raakten gewond. De man vluchtte daarna weg.Ā De politie rukte massaal uit (600 manschappen), sloot wegen af, zette een helikopter en drones in en kon de vermoedelijke dader oppakken.

Over zijn motief is nog niets bekend. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Bratislav Gasic bezocht de voorbije nacht de plaats van het drama. Hij sprak van een "terroristische daad".

BEKIJK - Na een klopjacht is de schutter gearresteerd in Serviƫ:

Videospeler inladen...

Een dag eerder schoot een 13-jarige leerling nog 8 kinderen en een bewaker dood in een basisschool. Zowel de jonge schutter als zijn ouders werden opgepakt. De jongen zal worden opgenomen in een psychiatrische instelling.Ā 

Als reactie op de twee schietpartijen heeft de Servische president Vucic vandaag een groot ontwapeningsplan aangekondigd.Ā ServiĆ« heeft al vrij strenge wapenwetten, maar het wapenbezit in het land behoort tot de hoogste van Europa. In de jaren 90 werd de Balkan overspoeld met illegale wapens door de burgeroorlogen in het voormalige JoegoslaviĆ«. In 2019 bezaten bijna 4 op de 10 ServiĆ«rs een vuurwapen.

Na de schietpartij door de 13-jarige leerling besliste de Servische regering al om de komende twee jaar geen wapenvergunningen meer af te leveren. President Vucic wil nu nog verder gaan. Tijdens een persconferentie die rechtstreeks te volgen was op de televisie kondigde hij aan dat hij de bevolking "bijna volledig" wil ontwapenen.

"Iedere wapenbezitter wordt gescreend en veel van die wapens zullen afgepakt worden", verzekerde de president. Wie wel nog een wapen mag bezitten, zou elk halfjaar of jaar gescreend worden en psychisch en medisch getest worden. Wie een illegaal wapen blijkt te bezitten, krijgt een maand de tijd om dat vrijwillig zonder gevolgen in te leveren. Doen ze dat niet en er wordt daarna een wapen gevonden, dan zullen daar strengere straffen op staan dan nu het geval is. De nieuwe regels zouden er volgens de president toe moeten leiden dat het aantal vergunningen voor lichte vuurwapens van zowat 400.000 op dit moment zakt naar niet meer dan 30.000 Ć  40.000.Ā 

Daarnaast wil Vucic ook 1.200 extra politieagenten inzetten om scholen te bewaken. Naast elke vast bewaker zou elke school ook over minstens Ć©Ć©n politieagent moeten kunnen beschikken. "In ieder geval de komende zes maanden", beloofde de president. "We moeten vrij kunnen blijven leven, maar moeten een manier vinden om dit kwaad aan te pakken", zei Vucic. "Hoewel de dader nog jong is, zal hij het daglicht nooit meer zien", voegde hij eraan toe, verwijzend naar de 13-jarige dader van de schietpartij in de basisschool.

De Servische politie hield vannacht strenge controles op zoek naar de schutter.
Belga Images

Meest gelezen