Vlaamse regering wil 1.600 studenten aan opleiding geneeskunde laten beginnen

De Vlaamse regering wil dat volgend jaar 1.600 studenten kunnen beginnen aan een opleiding tot arts. Dat zijn er meer dan de eerder aangekondigde 1.424 Vlaamse studenten. 

De Vlaamse regering heeft een brief gestuurd naar federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) om het artsenquotum aan te passen. Dat bepaalt hoeveel studenten er in België mogen beginnen aan een opleiding tot arts zodat ze daarna ook zeker zijn van werk. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil 1.600 Vlaamse artsen laten starten aan hun studie volgend jaar. In december kondigde hij aan dat hij 1.424 plaatsen eiste, nu verhoogt hij het cijfer. Ter vergelijking: in het huidige academiejaar konden er 1.276 studenten aan de opleiding beginnen. 

Het debat rond de artsenquota sleept al jaren aan. De federale minister van volksgezondheid legt aan de gemeenschappen op hoeveel artsen er aan een opleiding mogen beginnen. Tot nu toe kon Vlaanderen rekenen op 60 procent van de federale quota voor artsen-specialisten en huisartsen, maar de federale planningscommissie schoof nu een 55-45-verdeling naar voren. 

Nodig om artsentekort weg te werken

De Vlaamse regering is het niet eens met de federale regeling en vraagt in een brief aan Vandenbroucke om toch goed te keuren dat Vlaanderen 60 procent van de artsen laat starten, wat overeenkomt met die 1.600 studenten.

“We rekenen hier alleen op ons rechtmatig deel, op basis van ons bevolkingsaantal en onze zorgnoden”, zegt Weyts. “Die zorgnoden zijn groot, mede door het historisch ontstane tekort aan dokters en tandartsen. Dat tekort gaan we nu in sneltempo wegwerken. Als we dit niet doen, dan zullen Vlamingen in de toekomst nog veel langer moeten wachten op een afspraak bij de dokter”.

Vandenbroucke: "Geen probleem om quotum aan te passen"

Minister Vandenbroucke liet eerder al verstaan van het advies van de planningscommissie te kunnen afwijken. Hij drong er een paar weken geleden nog op aan bij de Vlaamse regering om hem zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van het gewenste quotum. 

"Indien de Vlaamse Regering laat weten welk quotum ze voorstelt op basis van de bestaande wettelijke regeling, dan stelt er zich geen enkel probleem, noch ten gronde, noch qua timing", zei Vandenbroucke enkele weken geleden. 

Nu dat voorstel er is, laat Vandenbroucke weten dat hij blij is dat de Vlaamse regering een antwoord heeft gegeven. "Dit antwoord ligt ook in lijn met wat minister Vandenbroucke zelf heeft voorgesteld in het parlement", luidt het.

Vandenbroucke hoopt dat de Vlaamse regering verder in overleg wil gaan om het artsenquotum "ook de komende jaren af te stemmen op de behoeften van enerzijds de artsen en anderzijds de bevolking in Vlaanderen".

Meest gelezen