© ATV

Marktkramers op de vingers getikt omdat ze te vroeg zijn: “Willen ze ons nu weg, zoals de Sinksenfoor?”

Antwerpen -

Enkele marktkramers van de zaterdagmarkt op het Theaterplein zijn zaterdagochtend op de vingers getikt door de stad. Ze stellen te vroeg hun kramen op en daarover ontving de stad een klacht van een bewoner. Dit botst op ongeloof bij de marktkramers. “Ik heb voor mijn kraam vijf uur nodig om tegen 6.30u mijn eerste klanten te kunnen bedienen...”, zegt groentenhandelaar Rudi Van Hal.

Sacha Van Wiele

Een medewerker van de stedelijke dienst Markten wees de handelaars telefonisch op een klacht van een buurtbewoner aan het Theaterplein. Die vindt dat de marktkramers veel te vroeg hun kraam opzetten en dus nachtlawaai veroorzaken. De camerabeelden van de politie zouden aantonen dat sommigen al om 3u op het plein waren. De marktkramers krijgen nu het verzoek bij de volgende markt pas om 6u het Theaterplein op te rijden. Zoniet volgen maatregelen. Opmerkelijk is wel dat de signalisatie aan het plein aangeeft dat dit om 5u al mag.

Rudi Van Hal.© Joris Herregods

Blijkbaar zou er vorige week nog een incident zijn geweest waarbij een marktkramers ’s nachts gedurende een kwartier aan het claxonneren was.

“Nog geen klacht gehoord”

De boodschap van de stad kwam niet goed over bij de betrokken marktkramers. Zij ontkennen niet dat ze daadwerkelijk al zeer vroeg, sommigen om 3u, al aanwezig zijn.

Rudi Van Hal staat al vijftig jaar met zijn groenten- en fruitkraam op de zaterdagmarkt. Zijn werkdag begint om 3u. “Wij letten er ook op dat we niet te veel lawaai maken”, zegt Rudi. “Ik vraag de bewoners over mijn kraam ook steeds om het mij te melden, als er hinder is. Nog nooit kreeg ik een klacht.”

Volgens de marktkramer is het moeilijk om later te beginnen. “Ik heb een zeer groot kraam vol groenten en fruit. Om alles op te stellen heb ik vier à vijf uur nodig. Mijn eerste klanten staan al om 6.30u aan mijn kraam.”

Chris Van Hoof.© Joris Herregods

Hetzelfde valt te horen bij Chris Van Hoof. Hij heeft een groenten- en fruitkraam op het Theaterplein. Hij is net als zijn collega Rudi verbaasd door de boodschap van de stad Antwerpen. “Ik kom al jaren rond 3u aan op het Theaterplein, want alles opstellen vraagt toch 3 uur tijd”, zegt Chris. “Nog nooit kreeg ik hierover klachten. Als ik nu om 6 uur pas mag beginnen, dan ben ik niet klaar als de markt begint.”

Bakker Mike Toelen.© Joris Herregods

Bakker Mike Toelen is een andere vroege vogel op de zaterdagmarkt. Hij bakt zijn brood ’s morgens af op het plein. “Ik begrijp echt niet dat er nu een klacht is over lawaai. “Brood bakken maakt geen lawaai. Als ik hier ’s morgens sta, dan hoor ik wel veel geluid van muziek uit wagens en door feestvierders die roepend over het plein wandelen.”

Dat de marktkramers pas om 6u het plein op mogen is volgens betrokken ondernemers niet realistisch. “Als iedereen pas om 6u het plein op mag dan staat er van het Theaterplein tot op de Leien een file van marktvoertuigen”, zegt Rudi. Dat vreest ook Chris. “Nu vult het plein zich geleidelijk”, zegt de marktkramer. “Ik kom bijvoorbeeld rond 3u, maar mijn buurman is er dan een kwartier laten en weer iemand ander een uur later.”

Hardwerkende mensen

De marktkramers vinden steun bij Nico Volckeryck, regiodirecteur Antwerpen van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Nico Volckeryck.© Joris Herregods

“Wat mij bovendien choqueert, is dat camera’s die worden gebruikt in de strijd tegen de criminaliteit, nu worden ingezet om hardwerkende zelfstandigen te controleren. Dit stadsbestuur laat zich blijkbaar opjagen door één klager. Ik hoop nu maar dat we niet dezelfde weg op gaan zoals met de Sinksenfoor en de markt op termijn moet verdwijnen van het Theaterplein. Ik hoor dat de marktkramers best wel bereid zijn om de hinder voor de buurt te beperken, maar misschien moeten mensen die hier komen wonen zich eens eerst informeren over de wijk in plaats van achteraf te klagen over een markt die hier al decennia staat.”

Antwerps schepen van Markten Peter Wouters (N-VA) betreurt de commotie. “Ik poogde het probleem op te lossen door in overleg te gaan met de marktkramers”, zegt Wouters. “Daarbij maakte ik hen duidelijk dat ze best de decibels ’s nachts laag houden. We zullen zien hoe het verder verloopt nu dit naar buiten is gekomen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Peter Wouters